Dé online community van Joods Nederland. 10 Tishri 5779 · 19 september 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Minister Blok komt niet in actie tegen BDS

Minister Stef Blok (VVD) van Buitenlandse Zaken komt niet in actie tegen organisaties die de BDS-beweging ondersteunen. Hij wil deze organisaties geen financiële steun van het Rijk ontnemen, omdat ‘uitlatingen of bijeenkomsten van de beweging worden beschermd door de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van vergadering’. Niettemin geeft Blok wel aan dat het kabinet en de Europese Unie een fel tegenstander zijn van BDS, de anti-Israëlische beweging die staat voor Boycots, Desinvesteren en Sancties tegen het land. Blok gaat in Brussel niet oproepen tot het staken van de subsidies.

De houding van Blok werd duidelijk in zijn antwoorden op schriftelijke Kamervragen die de Tweede Kamerleden Martijn van Helvert (CDA), Jöel Voordewind (ChristenUnie), Raymond de Roon (PVV), Kees van der Staaij (SGP) en Han ten Broeke (VVD) aan de minister hadden gesteld. In de laatste jaren hebben Kamerleden wel vaker vragen gesteld over de houding van de regering tegenover BDS en organisaties die de beweging steunen. Ook toen beriep het kabinet zich op de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van vergadering.

Dezelfde Kamerleden vroegen in hun schriftelijke vragen eveneens wat Blok vindt van het rapport dat onlangs uitkwam over de steun aan Palestijnse terreurorganisaties door ngo’s in Europa. Deze ngo’s worden vaak met overheidsgeld gespekt. Het Israëlische ministerie van Strategische Zaken geeft aan dat liefdadigheidsorganisatie Norwegian People’s Aid (NPA) projecten heeft gefinancierd waaraan Hamas en het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) hebben deelgenomen. Beiden zijn volgens de EU terreurorganisaties. Israël heeft hierover aan de bel getrokken.

Blok verklaart dat NPA een training aan de jeugd in Gaza heeft mogelijk gemaakt, waaraan ook leden van Hamas en het PFLP hebben meegedaan. Volgens de minister bestond deze workshop ‘onder meer uit debat-technieken’. De boete die NPA van het Openbare Ministerie van Amerika  kreeg is volgens blok ‘naar aanleiding van een rechtszaak over de vraag of NPA dit had moeten opgeven bij USAID toen het voor andere activiteiten Amerikaanse financiering ontving’. Van het financieren van terreurorganisaties is geen melding gemaakt in het bericht van de Amerikanen over de schikking, stelt Blok. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X