Dé online community van Joods Nederland. 10 Tishri 5779 · 19 september 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Drieduizend jaar oud beeldje gevonden in Israël

Een bijna drieduizend jaar oud beeldje van een koningshoofd is in het noorden van Israël ontdekt. Dit gebeurde tijdens opgravingen in het gebied. Archeologen hebben het over een unieke vondst. “Uit deze tijd is er nauwelijks figuratieve kunst, en zeker niet van zo’n buitengewone kwaliteit,” aldus curator Eran Arie van het Israël Museum in Jeruzalem, dat in 2015 vijftig jaar bestond. Daar werd het duizenden jaren oude beeldje deze week naartoe gebracht.

Het kunstwerk werd gevonden in de resten van een citadel van de antieke Joodse stad Abel Beth Maacah, waar de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem en de Azusa-universiteit van Californië al een poosje archeologisch onderzoek doen. Het gesneden drieduizend jaar oude beeldje is van keramiek, meet 5,1 bij 5,6 centimeter. Vrijwel zeker is het gemaakt in de negende eeuw voor Christus. Het hoofd maakte deel uit van een standbeeldje, waarvan de rest verloren is gegaan, en dat vooralsnog niet teruggevonden is.

Volgens de wetenschappers geeft het opgegraven object een unieke gelegenheid om in de ogen van een iemand uit de Bijbelse tijden te kijken. Het is zeker dat het een koning of een ander hooggeplaatst persoon moet zijn. Wie het is of tot welk rijk hij behoorde, is niet vast te stellen. Abel Beth Maacah lag in de negende eeuw in het grensgebied van de koninkrijken Israël, Tyrus en Aram-Damascus. Het beeldje kan een koning van elk van deze drie staatjes zijn. Dit komt omdat de grenzen regelmatig verschoven.

Curator Arie heeft wel een vermoeden wiens hoofd het moet zijn. Hij noemt als mogelijke kandidaten de Aramese koningen Benhaddad en Hazaël van Damascus, de koningen Achab en Jehu van Israël of koning Itobaäl van Tyrus. Al deze namen staan ook in de Bijbel. Echter, het zou ook een beeltenis van iemand anders kunnen zijn. Arie: “We kunnen alleen gissen. Het is als een groet uit het verleden, maar we weten er verder helemaal niets van.” Het is niet de eerste keer dat er een bijzondere archeologische vondst wordt gedaan in Israël. Jonet doet hier vaak verslag van. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X