GroenLinks, CU: hate crimes zwaarder bestraffen

HaCarmel
Youtube

GroenLinks en de ChristenUnie in de Tweede Kamer willen dat hate crimes zoals de aanval op het kosjere restaurant HaCarmel zwaarder bestraft worden. Dat is nu nog niet echt het geval. Volgens beide Kamerfracties kan het zo niet langer en moet het roer om. Volgens ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers en GroenLinks-Kamerlid Kathelijne Buitenweg zou de bescherming van minderheden ‘het fundament van de rechtsstaat’ moeten zijn. Beide partijen willen hierin samen optrekken.

Bij misdrijven die impact hebben op een hele bevolkingsgroep, zoals bij geweld tegen Joden, homoseksuelen of afvallige moslims, moet de strafmaat met eenderde of de helft omhoog gaan. Segers en Buitenweg roepen minister Ferdinand Grapperhaus (CDA) van Justitie en Veiligheid op om een dergelijk ‘hate crime-artikel’ in het Wetboek van Strafrecht op te nemen. Als de bewindsman dit niet doet, zullen de ChristenUnie en GroenLinks met een eigen wetsvoorstel komen.

De aanleiding voor de samenwerking van Segers en Buitenweg is de aanval op het kosjere restaurant HaCarmel in Amsterdam, op 7 december 2017. Een Syrische asielzoeker met een Palestijnse sjaal sloeg daar toen de ruiten in. Hij stormde de zaak binnen, haalde een Israëlische vlag weg en schreeuwde: “Alahoe Akbar”. De man kon snel worden overmeesterd. “Alleen een straf voor vandalisme komt bij zo’n daad niet tegemoet aan het gevoel van onrecht dat een hele groep wordt aangedaan,” aldus Kamerlid Buitenweg. “Het is een aanval op iemands wezen, op iemands identiteit.”

Al eerder werd door GroenLinks aangedrongen op strafverzwaring voor misdrijven met discriminatoire motieven die impact hebben op een grotere groep mensen. Bij die vorige poging van de partij hield het toenmalige kabinet de boot af. Een nieuw wetsartikel zou volgens dat kabinet overbodig zijn, omdat er al een ‘Aanwijzing Discriminatie’ in de wet staat die ervoor moet zorgen dat het Openbaar Ministerie een hogere straf eist. Dit indien er discriminatoire motieven achter de daad schuiten. Het bestrijden van ‘hate crimes’ zou bovendien al een prioriteit van het OM zijn.

Nu GroenLinks optrekt met de ChristenUnie, een regeringspartij, hoopt Buitenweg wel succes te hebben. Als regeringspartij hebben de evangelisten invloed om het beleid en praten ze mee in het kabinet. De vraag is echter of CDA-minister Grapperhaus ontvankelijk is voor het pleidooi van zijn coalitiegenoot en of hij niet zal leunen op de mogelijkheden die de huidige wet al biedt. Mocht er een initiatiefwet komen, dan zijn de ChristenUnie en GroenLinks samen te klein voor een Kamermeerderheid. In dat geval zal een groot deel van oppositie en minimaal een andere regeringspartij de initiatiefwet moeten steunen.

Categorie:

Home » Nieuws » GroenLinks, CU: hate crimes zwaarder bestraffen