Simon Wiesenthal Centrum: Bollywood-film bagatelliseert de Holocaust

Bawaal, film (YouTube)

Het Simon Wiesenthal Center heeft Amazon Prime verzocht om de Bollywood-film ‘Bawaal’ van zijn platform te verwijderen wegens ‘een ongevoelige weergave’ van de Holocaust. De film bagatelliseert het lijden van miljoenen Joden in de Sjoa, aldus het antisemitismecentrum. Velen in India hebben ook kritiek op de film en de wijze waarop de massamoord op zes miljoen Joden in het romantische drama is gebruikt. De cast en regisseur vinden alle kritiek ongegrond.

Fantasiescène

De film bevat een fantasiescène in een gaskamer en gebruikt Adolf Hitler en vernietigingskamp Auschwitz als metaforen. De populaire Indiase acteurs Varun Dhawan en Janhvi Kapoor spelen een pas getrouwd stel dat door Europa reist. Hij is een geschiedenisleraar en zijn doel is om Instagram-reels te maken om zo zijn studenten over de Tweede Wereldoorlog te laten leren. Zij hoopt echter nog op een laatste poging om hun mislukte huwelijk te redden.

Miljoenen kijkers

Inmiddels is ‘Bawaal’ tussen de zes en zeven miljoen keer bekeken op Amazon Prime. Met name Indiërs kijken naar de film, onder meer vanwege de sterren die erin spelen. In de lijsten van Amazon Video staat de film nu op plaats één in de top-10 van Indiase films. Sinds de release, vorige week, heeft ‘Bawaal’ echter vrijwel alleen maar slechte recensies gekregen. Filmcritici wezen erop dat het gebruik van de Holocaust-beelden en dialogen smakeloos en onpasselijk is.

‘Allemaal een beetje Hitler’

In één scène wordt Hitler gebruikt als een metafoor om menselijke hebzucht te beschrijven, waarbij het personage gespeeld door Kapoor zegt: “We lijken allemaal een beetje op Hitler, nietwaar?” In een ander geval zegt zij: “Elke relatie gaat door een Auschwitz.” In een ‘heropleving’ van de verschrikkingen in het vernietigingskamp wordt het paar gekleed in gestreepte kampkleding in een gaskamer gezet, waar ze vervolgens worden omringd door mensen die hard schreeuwen en samen stikken.

Bagatelliseren

Het Simon Wiesenthal Centrum spreekt schande van de Indiase film. ‘Door de hoofdrolspeler in deze film te laten verklaren dat “Elke relatie door een Auschwitz gaat”, bagatelliseert en verlaagt Nitesh Tiwari [de regisseur, red.] de herinnering aan zes miljoen vermoorde Joden en miljoenen anderen die leden onder Hitlers genocidale regime’, aldus een verklaring van het Centrum. ‘Als het doel van de filmmaker was om PR [publiciteit] voor hun film te krijgen door naar verluidt een fantasiescène te filmen in het vernietigingskamp van de nazi’s, dan is hij daarin geslaagd’.

Twee maten

Amazon heeft de film nog niet van haar streamingsplatfom gehaald, zoals het Wiesenthalcentrum heeft verzocht. Acteur Varun Dhawan heeft al weg gezegd dat hij vindt dat er met twee maken gemeten wordt: volgens hem hebben films in het Hindi veel minder speelruimte dan Engelstalige films voor wat de Holocaust betreft. Regisseur Tiwari heeft gezegd dat films niet met een ‘vergrootglas’ mogen worden bekeken, want dan ‘vind je problemen in elk gemaakt werk’.

Lees ook:
‘Indiana Jones is een man met een Joodse missie’ – filmrecensie

Steven Spielberg is een regisseur met vele gezichten. Maar zijn Joodse afkomst zit als een rode draad door zijn werk heen gevlochten, of het nu het holocaustdrama Schindler’s List is, zijn persoonlijke levensverhaal in The Fabelmans, of de Indiana Jones-avonturenserie. Van die laatste gaat binnenkort het vijfde en vooralsnog laatste deel in première: Indiana Jones and the Dial of Destiny, 42 jaar nadat de eerste Indy-film Raiders of the Lost Ark een sensatie in de bioscoop veroorzaakte.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: | | |

Home » Nieuws » Simon Wiesenthal Centrum: Bollywood-film bagatelliseert de Holocaust