Boosheid om BBC-panel dat suggereert of de Joden een minderheid zouden zijn

YouTube

De BBC heeft zich de woede van Joden in Groot-Brittannië op zijn hals gehaald door een tv-programma waarin hardop werd afgevraagd of de Joden wel een etnische minderheid zouden zijn. De vraag werd in een panel opgeworpen. Daarin werd gediscussieerd of de Joden nog wel als mindere groep kunnen worden aangeduid omdat zij ‘zo succesvol’ zijn. Ook het feit dat het panel uit vier niet-Joden bestond wekte wrevel. Wie zijn zij om te oordelen over de Joden, klinkt het. Wel was de Joodse PinkNews-CEO Benjamin Cohen te gast. Momenteel zijn de Joden officieel geen ‘etnische minderheid’ in Groot-Brittannië.

Het gebeurde allemaal in het programma Politics Live op BBC 2. Presentator Jo Coburn (zelf Joods) stelde dat Joden vanwege hun politieke succes geen ‘erkenning op dezelfde wijze als anderen’ nodig hebben. Het panel bestond uit het conservatieve parlementslid Lee Rowley, Spectator-columnist Kate Andrews, Labour-prominent Lord Wood en Miatta Fahnbulleh van de New Economics Foundation. De discussie, waarin ook werd gevraagd of Joden als een aparte categorie in de aanstaande census moeten worden opgenomen, werd ingegeven door een tweet van Labour-kopstuk Leader Angela Rayner. Daarin betitelde zij de nieuwe Schotse Labour-leider Anas Sarwar als ‘de eerste leider van een politieke partij uit een etnische minderheid ooit’. Iets wat niet klopt, want in het verleden waren er ook politieke leiders van Joodse komaf.

PinkNews-CEO Benjamin Cohen tweette daarop: ‘Ik denk dat Joden bij Angela niet tellen? U werd voor het eerst gekozen tijdens algemene verkiezingen die werden uitgevochten onder een Joodse Labour-leider’, doelend op Ed Miliband die in 2015 leider van haar partij was. Iemand reageerde daar op door te zeggen dat Rayner eerdere Joodse politieke leiders niet meer zag omdat ‘veel Joden erin zijn geslaagd een hoge politieke functie te krijgen’. De vrouw: ‘Daarom hoeft u niet te worden gezien als een groep die erkenning nodig heeft op dezelfde manier als anderen?’.

Cohen antwoordde: ‘We worden heel duidelijk geconfronteerd met antisemitisme en racisme. Dat hebben we net gezien met de vele jaren van racisme en antisemitisme binnen de Labour-partij’. Volgens hem is de suggestie dat dat Joden een hoge positie hebben bereikt en daardoor niet meer als minderheid hoeven te worden behandeld, is volgens Cohen ronduit belachelijk. Niettemin werd hij door de BBC uitgenodigd voor het programma Politics Live. ““Het is niet zo dat Joden zulke hoge posities in de samenleving hebben bereikt dat ze niet worden gediscrimineerd,” aldus Cohen, die daar aan toevoegde: “De Holocaust is nog steeds in levende herinnering, en of je nu oefende of niet, je stond nog steeds voor moord door de nazi’s.”


Jodenhaat in Labour
Onder leiding van Jeremy Corbyn, die in december 2019 de Britse parlementsverkiezingen verloor, kon het antisemitisme groeien binnen de partij. Steeds meer leden uit de ultra-linkse factie van Corbyn deden antisemitische uitlatingen om hun mening over het Israëlisch-Palestijns conflict te verkondigen. Jodenhaat werd zo gangbaar binnen de gelederen van de partij. Corbyn probeerde er naar eigen zeggen iets tegen te doen, maar royeerde antisemitische leden niet. Gesprekken met leiders van de Britse Joodse gemeenschap leverden ook niets op en Joodse Labour-prominenten verlieten de partij. Het antisemitisme binnen Labour was een van de reden waarom hij de verkiezingen verloor. Kiezers zagen Corbyn op dit gebied niet zitten en geloofden hem niet meer.

Keir Starmer
Nadat Corbyn zijn vertrek aankondigde kwam er een leiderschapsstrijd op gang. Die werd gewonnen door de gematigde Labourpoliticus Keir Starmer. Begin april 2020 betuigde hij spijt voor het antisemitisme binnen zijn partij. Starmer wil Jodenhaat binnen Labour uitroeien en vertrokken Labour-leden terughalen. Het gaat om leden die de partij verlieten omdat zij niet gediend waren van het aanhoudende antisemitisme. De Britse Joodse gemeenschap was positief over het gebaar van Starmer. In het najaar van 2020 kwam de kwestie echter terug nadat een vernietigend en onafhankelijk onderzoek uitwees dat er onder Corbyn sprake was van gericht antisemitisme. Corbyn werd uit de Labour-fractie gezet maar kon na een paar weken weer terugkeren. Momenteel loopt er nog een onderzoek naar hem.

Lees ook:
Labour heft schorsing Corbyn op, terugkeer zorgt voor controverse, nu geen MP meer

Na weken geschorst te zijn als lid van de Labour-partij is Jeremy Corbyn sinds dinsdag weer actief lid. De ex-leider, onder wiens verantwoordelijkheid het antisemitisme in de partij kon groeien en bloeien, nam zijn parlementszetel meteen in. De terugkeer van Corbyn zorgt voor controverse en scheve ogen in Labour. 

Categorie: |

Home » Nieuws » Boosheid om BBC-panel dat suggereert of de Joden een minderheid zouden zijn