Labour heft schorsing Corbyn op, terugkeer zorgt voor controverse, nu geen MP meer

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Na weken geschorst te zijn als lid van de Labour-partij is Jeremy Corbyn sinds dinsdag weer actief lid. De ex-leider, onder wiens verantwoordelijkheid het antisemitisme in de partij kon groeien en bloeien, nam zijn parlementszetel meteen in. De terugkeer van Corbyn zorgt voor controverse en scheve ogen in Labour. Een aantal parlementariërs overweegt op te stappen omdat de oud-voorman vanwege zijn senioriteit een hogere positie in de fractie kreeg. Woensdagochtend werd die hem afgenomen door huidig leider Keir Starmer. Verder komt er een onafhankelijk onderzoek naar Corbyn zelf. In de middag besloot Starmer om Corbyn uit de fractie te zetten en hem het parlementariërschap te ontnemen. Hij is nog wel partijlid.

Terug van weggeweest
Op dinsdag liet Corbyn via een verklaring weten dat het hem zou spijten als er onder zijn leiderschap problemen met antisemitisme en pijn zijn ontstaan. Hij bood echter geen excuses aan. Na zijn statement werd hij door een Labour-comité van vijf wijzen opnieuw tot de partij toegelaten en nam hij zijn plekje op de bakjes van het Lagerhuis weer in. Tegelijkertijd nam hij zijn taak als Whip (dit is een soort hogere rang die ervoor zorgt dat alle parlementsleden ongeveer hetzelfde doen en stemmen) weer op, iets wat controverse veroorzaakte bij een deel van de Labour-fractie. Bepaalde parlementariërs overwegen uit Labour te vertrekken als deze situatie zo blijft. Leider Starmer ontnam hem op woensdagochtend de positie van Whip en heeft hem vervolgens uit de fractie gezet.

Bagetalliseren
Corbyn werd vorige maand als partlijlid geschorst vanwege zijn opmerkingen na de uitkomst van een vernietigend, onafhankelijk onderzoek over antisemitisme tijdens zijn periode als leider. Uit dat onderzoek bleek dat hij te weinig had gedaan om Jodenhaat binnen Labour te stoppen en dat hij er zelfs onverschillig tegenover stond. Corbyn bagatelliseerde de uitkomst van het onderzoek, dat hij wel accepteerde. Toch zei hij te blijven vinden dat het antisemitisme-probleem niet zo omvangrijk was als werd gezegd. Het rapport laat echter een ander beeld zien van leden op alle niveaus in de partij die anti-Joodse uitlatingen doen en acties uitvoeren.

Pijnlijk voor Starmer
Vlak na het besluit om Corbyn weer toe te laten tot de partij, twitterde de nieuwe leider Starmer dat het ‘een pijnlijke dag is voor de Joodse gemeenschap en de Labour-leden die zo hard hebben gevochten om antisemitisme aan te pakken’. Hij schreef dat de opmerkingen van Corbyn ‘onjuist waren en volledig werden afgeleid van een rapport waarin onwettig gedrag werd vastgesteld bij onze aanpak van racisme binnen de Labour-partij’. Starmer benadrukte ook dat hij achter de toezeggingen stond die hij na het rapport had gedaan, en voegde eraan toe: ‘Dat moet betekenen dat er zo snel mogelijk in het nieuwe jaar een onafhankelijke klachtenprocedure moet worden ingesteld’.

Geen Whip meer
Die onafhankelijke procedure is er momenteel nog niet. De eerdere commissie van vijf wijzen is een groep Labour-leden waarbij in feite het adagium geldt dat de slager zijn eigen vlees keurt. Door hun besluit zit Corbyn weer in het Lagerhuis. Starmer kon niet tot het nieuwe jaar wachten, want verschillende Labour-parlementsleden hebben te verstaan gegeven op te stappen als hij niet snel actie onderneemt. Dame Louise Ellman, die vorig jaar al uit de partij stapte vanwege zorgen over antisemitisme, zei dat het besluit ‘een stap achteruit’ is. “Wat Keir Starmer en de Head Whip nu moeten doen, is weigeren de Whip terug te geven aan Jeremy Corbyn. Op die manier kunnen ze laten zien dat ze vastbesloten zijn, zoals ze hebben gezegd, om de groep van deze vreselijke vlek te ontdoen,” zei Ellman in het BBC-programma Newsnight. De volgende dag besloot Starmer om Corbyn de positie van Whip te ontnemen en hem uit het parlement te zetten.


Joodse reacties
De Jewish Labour Movement, een Joodse vereniging binnen de partij, noemt het besluit om Corbyn weer op te nemen ‘buitengewoon’ en voegde eraan toe: ‘De verklaring van vandaag is onoprecht en volkomen ontoereikend’. Karen Pollock, CEO van de Holocaust Educational Trust, zei: “Welke boodschap geeft dit af? Zero tolerance betekent nultolerantie of het is zinloos.” Volgens voorzitter Marie van der Zyl van de Board of Deputies of British Jews heeft Starmer ‘de juiste leiderschapsbeslissing genomen’, aldus de BBC. Ze voegt daar aan toe dat Corbyn ‘schaamteloos en meedogenloos is geweest voor wat hij de Joodse gemeenschap heeft aangedaan’. Ook de Britse vakbond, sterk binnen Labour, keurt het weer opnemen van de oude leider zeer af.


Wet geschonden
De partijleiding is verantwoordelijk voor ‘onwettige daden van intimidatie en discriminatie’. Dat stelt de Britse Equality and Human Rights Commission (EHRC), die een onderzoek deed na de misstanden binnen de partij aangaande antisemitisme en daar in oktober mee naar buiten kwam. Ex-Labourleider Jeremy Corbyn wordt gezien als een hoofdrolspeler in dit geheel. Ook heeft een groot deel van de politieke top zich willens en wetens bemoeid met de klachten die Joodse leden hadden ingediend tegen antisemitische uitingen en bedreigingen. De Britse sociaaldemocratische partij heeft de wet op drie gebieden overtreden: politieke inmenging in klachten over antisemitisme, het niet bieden van adequate training aan degenen die antisemitisme-klachten behandelden en het lastigvallen van degenen die klaagden.

Lees meer:
Ex-Labourleider Corbyn geschorst om rol in antisemitisme-affaire in partij
De leiding van Labour heeft de Britse wet overtreden door niet te handelen tegen antisemitische intimidatie binnen de partij. Ook was het verkeerd dat de politieke leiding zich bemoeide met de klachten die bij het hoofdkantoor van Labour werden neergelegd. Corbyn blijft vinden dat het probleem niet zo omvangrijk was als werd gezegd. 

Categorie: |

Home » Nieuws » Labour heft schorsing Corbyn op, terugkeer zorgt voor controverse, nu geen MP meer