Bouterse hield eigen ambassadeur Israël tegen

Bouterse
wikipedia

President Desi Bouterse van Suriname heeft persoonlijk tegengehouden dat zijn eigen religieus adviseur zou afreizen naar Israël om daar zijn geloofsbrieven als ambassadeur aan te bieden. Dit meldt de Surinaamse nieuwssite Waterkant.net. Bouterse informeerde het Nationaal Informatie Instituut hierover. Bisschop Steve Meye stond deze week op vliegveld Zanderij om naar Jeruzalem te vliegen omdat hij door de president was benoemd tot niet-residerend ambassadeur van Suriname in Israël. Voorlopig wordt Meye in Paramaribo gehouden, zo heeft Bouterse duidelijk gemaakt.

Het is onduidelijk wat er precies is misgelopen tussen Bouterse en Meye, maar vrijwel zeker is het wel dat de misbruikzaak waarin de bisschop verwikkeld is een rol moet hebben gespeeld. De 53-jarige geestelijke wordt door een jonge vrouw die in België woont, beticht van seksueel misbruik. Meye heeft zijn geestelijke functies tijdelijk neergelegd zodat het onderzoek naar de beschuldiging ongestoord kan plaatsvinden. Bouterse zegt daarop: “Wij moeten voorzichtig zijn met dit soort zaken die vaak in privésfeer getrokken worden. De bisschop is niet de eerste en de beste. Wanneer zaken uitgekristalliseerd zijn, zal de regering met dit fenomeen dealen. Ik wil nu niet veel van zeggen, maar het aanbieden van de kopie geloofsbrieven is voorlopig aangehouden.”

De jongedame beschuldigt Meye van misbruik en heeft aan de politie verklaard dat hij haar op 28 april 2017 zou hebben verkracht. Dit gebeurde volgens haar in een Van der Valk-hotel in Amsterdam. Op 14 september vorig jaar deed ze aangifte bij de politie in de Belgische gemeente Noorderkempen, waar ze vermoedelijk woonachtig is. Ook heeft de vrouw aangifte gedaan op het politiebureau in Breda. Aangezien het vermeende misdrijf in Amsterdam gepleegd zou zijn, zal de zaak door de Belgen en het corps in Breda worden overgedragen aan de Amsterdamse politie. Vorige week woensdag publiceerde de Surinaamse krant De Ware Tijd over de zaak, die veel opschudding teweeg bracht, voornamelijk binnen de christelijke gemeenschap in Suriname en Nederland.

Suriname heeft (nog) geen ambassade in Israël, maar de regering van Bouterse zou dus wel van plan zijn er eentje te openen. Het is niet bekend of die diplomatieke post dan in Jeruzalem geopend zou worden, vlakbij de nieuwe Amerikaanse ambassade. Wel heeft Suriname een consulaat in Tel Aviv. De Israëli’s hebben op hun beurt een consulaat in Paramaribo. In de voormalige Nederlandse kolonie woont al honderden jaren een Joodse gemeenschap. Ook hebben Joden hun stempel gedrukt op de Surinaamse cultuur. Onder meer het broodje pom is van origine een Joods gerecht.

Categorie:

Home » Nieuws » Bouterse hield eigen ambassadeur Israël tegen