Dé online community van Joods Nederland. 10 Tishri 5779 · 19 september 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Adviseur Bouterse niet als ambassadeur naar Israël

De Surinaamse bisschop Steve Meye reist niet naar Israël om daar zijn geloofsbrieven aan te bieden als ambassadeur van Suriname. De geestelijke, die bekend is van zijn diensten die ook op Youtube worden uitgezonden, zou met koffers zijn gesignaleerd op de luchthaven Zanderij (Paramaribo) om als benoemd ambassadeur naar Jeruzalem af te reizen. Hij had daarvoor echter geen toestemming hebben gekregen van het Surinaamse ministerie van Buitenlandse Zaken. Op advies van de autoriteiten is Meye thuis gebleven. Dit tot opluchting van de regering van president Desi Bouterse, vermoedelijk ook omdat Meye door een vrouw beschuldigd wordt van seksueel misbruik. Hij is de geestelijk adviseur van Bouterse.

Volgens het ministerie in Paramaribo is het bericht dat de bisschop op Zanderij met zijn bagage is gesignaleerd ‘volkomen onjuist’. Meye, voorganger van de kerk Gods Bazuin Ministries, is door de regering Bouterse II benoemd tot niet-residerend ambassadeur in Israël. Het ministerie adviseerde hem echter om toch niet af te reizen. Mogelijk heeft dit te maken met het feit dat de 53-jarige voorganger door een jonge vrouw, die in België woont, wordt beticht van seksueel misbruik. Meye heeft zijn geestelijke functies tijdelijk neergelegd. Dit opdat het onderzoek naar de beschuldiging ongestoord kan plaatsvinden, zo meldt de Surinaamse nieuwssite Waterkant.net. De geestelijke ontkent alles. “Het is alleen maar nonsens, hoor. Het berust allemaal op leugens. Het is waarschijnlijk alleen maar om mijn naam wederom door het slijk te halen,” verklaart hij.

De jongedame beschuldigt Meye van misbruik en heeft aan de politie verklaard dat hij haar op 28 april 2017 zou hebben verkracht. Dit gebeurde volgens haar in een Van der Valk-hotel in Amsterdam. Op 14 september vorig jaar deed ze aangifte bij de politie in de Belgische gemeente Noorderkempen, waar ze vermoedelijk woonachtig is. Ook heeft de vrouw aangifte gedaan op het politiebureau in Breda. Aangezien het vermeende misdrijf in Amsterdam gepleegd zou zijn, zal de zaak door de Belgen en het corps in Breda worden overgedragen aan de Amsterdamse politie. Vorige week woensdag publiceerde de Surinaamse krant De Ware Tijd over de zaak, die veel opschudding teweeg bracht, voornamelijk binnen de christelijke gemeenschap in Suriname en Nederland.

Suriname heeft (nog) geen ambassade in Israël, maar de regering van Bouterse zou dus wel van plan zijn er eentje te openen. Het is niet bekend of die diplomatieke post dan in Jeruzalem geopend zou worden, vlakbij de nieuwe Amerikaanse ambassade. Wel heeft Suriname een consulaat in Tel Aviv. De Israëli’s hebben op hun beurt een consulaat in Paramaribo. In de voormalige Nederlandse kolonie woont al honderden jaren een Joodse gemeenschap. Ook hebben Joden hun stempel gedrukt op de Surinaamse cultuur. Onder meer het broodje pom is van origine een Joods gerecht. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X