Dé online community van Joods Nederland. 10 Tishri 5779 · 19 september 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Tel Aviv krijgt Eurovisie Songfestival

Tel Aviv krijgt het Eurovisie Songfestival. Dit heeft de European Broadcasting Union (EBU) besloten. De stad heeft de beste papieren en het beste voorstel om het evenement te organiseren, dat ruim twee weken duurt en in mei volgend jaar gehouden wordt. Naast Tel Aviv waren ook Jeruzalem en Eilat in de race voor de organisatie, maar die steden vallen nu definitief af. Eerder sprak de Israëlische minister van Cultuur zich voor de Israëlische hoofdstad uit onder het motto: in Jeruzalem of anders niet. Israël won dit jaar het liedjesfestijn en mag het circus daarom volgend jaar organiseren. Mogelijk is gekozen voor Tel Aviv vanwege de homo-vriendelijke klimaat in deze stad. Alom is bekend dat het festival erg populair is onder homoseksuelen en dat zij afreizen naar de plek waar het evenement plaatsvindt.

De EBU is verheugd met het besluit. “We hebben drie sterke bids ontvangen, maar uiteindelijk hebben we besloten dat Tel Aviv de beste configuratie heeft om de grootste entertainmentshow ter wereld te organiseren,” aldus Jon Ola Sand, executive supervisor van het Eurovisie Songfestival in een video, die donderdag is vrijgegeven. De Europese liedjeswedstrijd vindt plaats in het EXPO Tel Aviv International Convention Center, ook wel de Tel Aviv Fairgrounds genoemd. De eerste halve finale zal gehouden worden op 14 mei 2019, gevolgd door de tweede halve finale op 16 mei en de grote finale op zaterdag 18 mei. De organisatie kost twaalf miljoen en zal ook volledig operatief zijn op de sjabbat. Israël heeft het bedrag van de borg aan de EBU betaald. Hierdoor gaat het festival definitief door in Israël.

Eerder stuurde de EBU per brief een waarschuwing naar de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Daarin staat dat hij zich niet moet bemoeien met de inhoud van het Eurovisie Songfestival. In mei profileerde Netanyahu zich met winnares Netta Barzilai. Ook verzoekt de EBU andere politici in Israël en de Palestijnse gebieden om geen politiek gebruik te maken van het liedjesfestijn. De organisatie dreigt echter niet met consequenties zoals het terugtrekken van het evenement indien politici toch gebruik maken van de gelegenheid om hun boodschap te verkondigen. Vorige week ondertekenden Europese en Australische artiesten een brief van de anti-Israëlische zanger Roger Waters voor een boycot van Israël en het Songfestival aldaar. Onder meer de Belgische zangers Helmot Lotti en Raymond van het Groenewoud ondertekenden het pamflet. Er zaten geen Nederlandse artiesten onder de ondertekenaars. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X