Archeologen vinden ‘oudste brouwerij’ in Israël

brouwerij
wiki

In Noord-Israël hebben archeologen een plek ontdekt waarvan ze geloven dat het ‘de oudste bierbrouwerij’ ter wereld is. Ongeveer 13.000 jaar geleden gebruikten de Natufiërs bij begrafenisrituelen een drank die veel lijkt bier. De archeologen leggen een verband tussen dit ritueel en de grot Raqefet, waar hun ontdekking plaatsvond. “We weten wat de Natufiërs deden in deze grot,” aldus professor archeologie Dani Nadel. “Ze begroeven er sommige van hun doden op een platform vol bloemen en planten, en maakten er een gealcoholiseerde drank die op soep leek.”

Volgens de onderzoeker was deze drank totaal iets anders dan ons huidige bier. Er zat bijvoorbeeld veel minder alcohol in, maar de drank was wel gefermenteerd. De archeologen haalden drie kleine kruiken naar boven. Twee kruikjes dienden klaarblijkelijk om graan in te bewaren, de derde was ervoor om het graan te laten fermenteren. Nadel: “De plaats waar de kruiken zich bevonden, suggereert dat de productie van deze drank verbonden was met rituelen of andere vormen van sociale activiteiten.” Volgens de wetenschappers hebben ze te maken met ‘de oudste getuigenis van de productie van het om het even welk soort alcohol ter wereld’.

De Natufiërs waren de schakel tussen het paleolithicum en het neolithicum. Dit betekende de overgang van een samenleving van jagers en verzamelaars naar een samenleving van landbouwers met een vaste woonplaats aan de oostkant van de Middellandse Zee. De aangetroffen sporen van ‘bierbrouwen’ zijn duizenden jaren ouder dan het begin van het cultiveren van graan in het Midden-Oosten. Door de vondst zal dit laatste mogelijk opnieuw moeten worden onderzocht. De drie kruikjes zijn ook bijzonder, maar oude spullen worden er wel vaker gevonden in Israël. Eerder dit jaar werd een drieduizend jaar oud beeldje ontdekt door archeologen.

Categorie:

Home » Nieuws » Israël » Archeologen vinden ‘oudste brouwerij’ in Israël