Dé online community van Joods Nederland. 10 Tishri 5779 · 19 september 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
EBU tegen Netanyahu: niet bemoeien met Songfestival

De European Broadcasting Union (EBU) heeft per brief een waarschuwing gestuurd naar de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Daarin staat dat hij zich niet moet bemoeien met de inhoud van het Eurovisie Songfestival, dat volgend jaar in Israël plaatsvindt. Eerder profileerde Netanyahu zich met winnares Netta Barzilai. Ook verzoekt de EBU andere politici in Israël en de Palestijnse gebieden om geen politiek gewag te maken van het liedjesfestijn. De organisatie dreigt echter niet met consequenties zoals het terugtrekken van het evenement indien politici toch gebruik maken van de gelegenheid om hun boodschap te verkondigen. Binnen een paar dagen wordt beslist waar in Israël het festival zal neerstrijken.

In de brief verzoekt de EBU Israël ook om buitenlandse bezoekers en Songfestival-fans niet aan de grens te weigeren vanwege hun politieke opvattingen, overtuigingen en seksuele geaardheid. Met ‘politieke opvattingen’ doelt de EBU waarschijnlijk op leden van de BDS-beweging, die overwegen om met groepen naar Israël te reizen en daar actie te voeren voor een boycot van het land. De overkoepelende Europese tv-unie maakte in haar brief tevens duidelijk dat bepaalde repetities moeten plaatsvinden op zaterdag, hetgeen een rustdag is voor de religieuze Israëlische Joden. Eerder meldde EBU-bestuurslid en toezichthouder Jon Ola Sand dat de sjabbat er niet voor kan zorgen dat de gaststad zijn organiserende taken niet kan uitvoeren. Een Eurovisie Songfestival organiseren zonder te werken op zaterdag is onmogelijk, aldus Sand.

Het nieuws over de brief heeft in Israël geleid tot een groot debat in de sociale media. Sommige gebruikers en opiniemakers beweren dat de brief slechts een formaliteit is. Ze wijzen erop dat Oekraïne vorig jaar een soortgelijke brief ontving voor het Eurovisie Songfestival in Kiev. Anderen denken dat het schrijven suggereert dat de EBU de voorkeur geeft aan Jeruzalem als gaststad, omdat daar een grotere hal is voor het festival. Dit zou volgens hen de reden zijn waarom de brief nadrukkelijk ingaat op de sjabbat. Er is nog een andere groep die denkt dat de EBU juist voor Tel Aviv wil kiezen. Sand’s recente uitspraken zouden daar op wijzen. Ook wordt Tel Aviv politiek gezien ‘veiliger’ geacht, omdat de Palestijnen die stad niet claimen als hun hoofdstad. Hiermee zou een schare aan BDS-activisten naar Israël kunnen worden voorkomen.

Intussen gaat de strijd voor de organisatie van het Songfestival tussen Israëlische steden onderling gewoon door. Minister Miri Regev (Likud) van Cultuur en Sport is zich blijven bemoeien met deze zaak. Eerder gaf zij aan dat het festival in Jeruzalem moet komen of anders niet naar Israël hoeft te komen. Ze pleit nog steeds voor de Israëlische hoofdstad. Anderen zijn weer voor Tel Aviv als ontvangende stad. De minister heeft al gezegd dat zij verwacht dat die stad de organisatie uiteindelijk zal krijgen. Verder denkt ze dat Israël het Songfestival met succes kan organiseren. Ze roerde zich in het jaarlijkse Israëlische senior executive committee. Naast Tel Aviv en Jeruzalem zijn Haifa en Eilat in de race. De beslissing over de gaststad zal binnen enkele dagen vallen, waarna er naar verwachting een einde komt aan het speculeren. Eerder werd bekend dat het festival in Israël niet op losse schroeven staat omdat de financiën er niet zouden zijn. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X