Dé online community van Joods Nederland. 10 Tishri 5779 · 19 september 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
CJO wil dat Asscher Corbyn veroordeelt

Het Centraal Joods Overleg (CJO), de overkoepelende organisatie van Joods Nederland, stelt in een persbericht Lodewijk Asscher te missen in het debat over het vermeende antisemitisme van zijn Britse collega Jeremy Corbyn. De Labour-leider zou door de PvdA-leider veroordeeld moeten worden op diens handel en wandel in het dossier antisemitisme. De organisatie vindt de ‘oorverdovende stilte’ aan de zijde van de PvdA, waar het gaat om het veroordelen van Corbyn, ‘zorgelijk’. Volgens het CJO lijkt het er nu op dat de Nederlandse sociaaldemocraten hun Britse Labour-vrienden niet durven te veroordelen om het antisemitisme binnen die partij. Het CJO roept Asscher op om Corbyn alsnog te veroordelen.

‘De oorverdovende stilte van de zijde van de Partij van de Arbeid als het aankomt op het veroordelen van Labour-leider Jeremy Corbyn is uiterst zorgelijk. Vooraanstaande persoonlijkheden in het Verenigd Koninkrijk distantieerden zich de laatste weken van hem en spraken zich in ferme bewoordingen uit over de walm van antisemitisme die hem omgeeft,’ aldus CJO-voorzitter Ron van der Wieken in een persbericht. ‘Dat de PvdA, één van de oudste politieke partijen in Nederland en ooit een voortrekker in de strijd tegen racisme en antisemitisme, zwijgt nu blijkt dat de partijleider van haar Britse zusterpartij wordt beheerst door antisemitische sentimenten, is even onbegrijpelijk als schokkend.’

De PvdA laadt de verdenking op zich dat ze Corbyn niet durft of wil veroordelen, stelt het CJO. ‘ In beide gevallen is dat laf, maar vooral ook getuigend van gebrek aan lef, een mooi Amsterdams-Joods woord dat komt van het Hebreeuwse lev – hart. Waar is het hart van de PvdA gebleven? Waarom spreekt het niet wanneer het kwade spook van antisemitisme binnendringt in de Britse zusterpartij?’ schrijft Van der Wieken. ‘Het Centraal Joods Overleg roept PvdA-leider Lodewijk Asscher op om vandaag nog publiekelijk afstand te nemen van Corbyn. Want, zoals de schriftgeleerde Hillel zei: “Als niet nu, wanneer dan wel?”‘ Voor antisemitisme mag simpelweg geen plaats meer zijn in Europa, vindt het CJO. ‘Een podium bieden aan en delen met leiders die de samenleving vergiftigen met antisemitisch gedachtegoed moet verleden tijd zijn, ook voor de PvdA’.

Deze zomer had de PvdA Corbyn over de vloer. Tijdens deze PvdA-bijeenkomst kregen CIDI-jongeren klappen van PvdA’ers in de zaal, zo meldde Jonet toen. Toen de Brit van wal stak, ontrolden de jongelui een rood spandoek tegen hem, waarna er een incident ontstond waarbij tikken werden uitgedeeld. De CIDI-jongeren werden later naar buiten geëscorteerd. Ze hebben aangifte gedaan. PvdA-voorman Asscher veroordeelde de actie van zijn achterban. Op Twitter zei hij: ‘Verschrikkelijk dat dat gebeurd is, niemand is gerechtvaardigd uit mijn naam geweld te plegen. Ooit’. Het CIDI-bestuur bleef echter boos en laakte de PvdA. Uit een persbericht: ‘Vandaag verscheen in de media een reactie van een PvdA-woordvoerder die erkende dat “er is geduwd en getrokken”, maar “geweld vond hij een zwaar woord.” Hiermee wekt de PvdA de indruk deze ernstige kwestie zelfs te bagatelliseren, hetgeen voor het CIDI-bestuur niet aanvaardbaar is’.

Sinds 2012 is het aantal antisemitische incidenten binnen Labour behoorlijk toegenomen. Met de komst van de linkse Corbyn als partijleider in 2015, is het antisemitisme nog meer gegroeid. Een speciale partijcommissie deed in 2016 onderzoek naar antisemitisme binnen Labour. Er heerst ‘een bij tijd en wijle giftige sfeer. Waarbij binnen de partij te vaak werd weggekeken’, aldus de onderzoekers. Sindsdien is er vrijwel niets gebeurd om de Jodenhaat binnen de Britse sociaaldemocratische partij te stoppen. Dit voorjaar kondigde Corbyn maatregelen aan en had hij een gesprek met Britse Joodse leiders. Hijzelf heeft de schijn tegen, omdat hij in het verleden veel pro-Palestijnse demonstraties en bijeenkomsten heeft bij gewoond. Labour heeft wel een antisemitisme-code ingesteld, waarbinnen Jodenhaat in de partijgelederen kan worden aangepakt. Niettemin bleef de partij worstelen met het opnemen van de internationale antisemitisme-definitie, iets wat ze uiteindelijk schoorvoetend deed. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X