Surinaamse pom van oorsprong Joods gerecht
Volgens velen is pom de topper van de Surinaamse keuken. Het gerecht dat veelal op een pistoletje met peper en zuur gegeten wordt, bestaat uit de subtropische knol pomtajer, die veel weg heeft van de (zoete) aardappel. Volgens conservatrice Karin Vaneker zou pom van oorsprong Joods zijn. “Al in het midden van de zestiende eeuw vestigden zich Joden in Suriname. Die Joodse Surinamers vormen een van de oudste nog bestaande gemeenschappen in de Amerika’s. In Europa waren de Joden al aardappeleters toen de rest van Europeanen de aardappel nog als minderwaardig voedsel beschouwden”, aldus Vaneker.
De Joden stopten de aardappel overal in. Dat had te maken met de spijswetten, planten zijn nergens verboden en de aardappel kent vele toepassingen. Op sjabat mochten ze tevens niets aanraken. Moeder zette op vrijdagmiddag sjalet ofwel cholent – kip met aardappel – in de oven. Na een nacht garen werd het dan op zaterdagmiddag opgediend door een niet-Joods hulpje. Ovens waren bij Afrikanen en Amerikanen niet in gebruik. Die bereidden hun maaltijden bijna altijd op open vuur. Daarnaast is het gebruik van citrussap – zoals bij pom is voorgeschreven – typisch Joods. Zij smeren de kip in met citrussap, om het vlees zachter te maken. In de pom gebeurt dat ook.
De pomtajer kwam in het recept doordat aardappels van nature niet groeien in warme subtropische gebieden. Echter, deze subtropische knol heeft wel iets weg van de aardappel. ‘Op grond van de basisingrediënten en bereidingstechnieken is mijn overtuiging dat pom een van oorsprong Joods gerecht is”, meent de conservatrice.
Bron: Waterkant
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren