Nederlandse diensthonden mogen toch naar Israël

RTVOost (dv)

Er komt definitief geen exportverbod voor diensthonden uit Nederland naar Israël. In de Tweede Kamer was daarom gevraagd, omdat de honden door het Israëlische leger, IDF, volgens NRC Handelsblad zouden worden ingezet tegen Palestijnen. Minister Liliane Ploumen (PvdA) van Buitenlandse Handel heeft middels een brief aan de Kamer laten weten dat de export niet aan banden wordt gelegd. Ze komt tot haar besluit op basis van juridisch advies van de Europese Commissie. Nederland kan de export niet op nationaal niveau beperken.

In oktober 2015 vroegen Tweede Kamerleden van D66, SP en GroenLinks de minister om opheldering. De partijen beweerden dat Nederland de Europese richtlijnen zou overtreden. De regels stellen dat Nederland geen strategische goederen mag leveren aan het Israëlische leger, die kunnen worden gebruikt in de Palestijnse gebieden. Nu blijkt dat ons land volgens de Europese Commissie voldoet aan de regels. Volgens de krant wilde wilde de export van diensthonden wel aan banden leggen naar aanleiding van de eerdere publicaties. De partijen in de Tweede Kamer hebben nog niet gereageerd op de brief van Ploumen.

Twee fokbedrijven in de Noord-Brabantse dorpen Nijnsel en Geffen kwamen na de Kamervragen onder vuur te liggen. Zo liet het fok- en opleidingsbedrijf Four Winds K9 voor politiehonden in oktober weten dat ze al 23 jaar dergelijke dieren naar Israël exporteert. “Wij leveren regelmatig aan Israël”, aldus woordvoerder Ron van den Oetelaar aan het ED. “Ik wist niet dat dit in strijd met internationale regels is. We hebben nog nooit problemen met papieren gehad. Onze dierenarts neemt ook zelf het bloed af. Dat gaat eigenlijk nooit fout.” Een Duitse fokker en trainer levert jaarlijks ook honden.

Categorie:

Home » Nieuws » Nederlandse diensthonden mogen toch naar Israël