Brusselse wijk Schaarbeek raakt sjoels kwijt

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

In zeker een jaar tijd zijn er twee synagoges te koop aangeboden in het Brusselse stadsdeel Schaarbeek. Volgens het Centraal Israëlitisch Consistorie (CIC, de officiële vertegenwoordiging van het Belgische Jodendom)  wonen er nagenoeg geen Joden meer in de wijk rond het Noordstation. Ooit was Schaarbeek een stadsdeel met een Joods karakter.

Momenteel staat de synagoge in de Rogierstraat te koop en vorig jaar nog werd een andere synagoge in de nabije Paviljoenstraat verkocht. Hoewel beide huizen van samenkomst verschillen – de eerste is Asjkenazisch en de tweede Sefardisch – duidt de opeenvolgende verkoop er op dat er iets aan de hand is. “We hebben ook vernomen dat de synagoge in de Rogierstraat te koop staat. Ze is eigendom van de lokale gemeenschap. Maar we wensen hierover niet te communiceren. Het ligt gevoelig,” aldus CIC-woordvoerder Michel Laub.

“Er wonen bijna geen Joden meer in die buurt,” vervolgt Laub. “Nochtans was dat deel van Schaarbeek aan het Noordstation ooit een erg Joodse buurt. Nu verhuizen de meesten naar elders in Brussel.” Het is onduidelijk wie de synagoge in de Paviljoenstraat heeft gekocht. Verder kan het CIC niet zeggen wie er geïnteresseerd is in de andere sjoel.

Categorie:

Home » Nieuws » Joodse wereld » Brusselse wijk Schaarbeek raakt sjoels kwijt