Brits-Joodse leiders zwijgen over Brexit

Brexit
Youtube (dv)

Joodse leiders in het Verenigd Koninkrijk blijven opvallend stil na de verrassende uitslag van het referendum voor het vertrek uit de Europese Unie. Slechts een enkeling blijkt bereid een mening te geven over de wijsheid van deze keuze. Wel is er lof voor premier David Cameron, die na het bekend worden van de uitslag liet weten dat hij zijn functie gaat neerleggen, en diens standpunt aangaande Joodse zaken. Ook de Israëlische premier Benjamin Netanyahu liet zich in een verklaring lovend uit over zijn Britse ambtgenoot, zonder een uitspraak te doen over de Brexit.

Een in het oog springende uitzondering op het stilzwijgen vanuit de Joodse gemeenschap, is de hoofdredacteur van de veelgelezen Jewish Chronicle, Stephen Pollard, die in een commentaar kritiek leverde op wat hij ‘bizarre mythes’ noemde over ‘wat een Brexit zou betekenen voor Israël en de Britse Joden’. Pollard schrijft dat het vertrek uit de EU de relatie met Israël niet zal schaden, zelfs zou kunnen verbeteren, aangezien “je zou kunnen beargumenteren dat, ontdaan van de Brusselse praktijk van uitruilen en onderhandelen die achter het EU-buitenlandbeleid schuil gaat, het Groot-Brittannië vrij zal staan om een verdergaande steun te zijn [voor Israël] als we daarvoor kiezen…”.

Ook stelt Pollard dat een vertrek uit de EU niet tot verhoogd antisemitisme zal leiden. “Het echte probleem voor minderheden komt… wanneer de heersende stroming het gevoel met het volk verliest en de enigen die nog een punt kunnen maken de extremisten zijn”, stelt de hoofdredacteur. “Onze vrijheid van de EU zal tot minder extremisme, niet meer, leiden, aangezien de druk in de snelkookpan lager wordt.”

Het Britse online medium Jewish News meldde dat de Board of Deputies (vergelijkbaar met het Centraal Joods Overleg) in een verklaring heeft laten weten dat het hoopt dat het land ‘zich nu verenigt’ na een campagne die bij tijden ‘verdelend en verwondend’ is geweest. Het Brits-Joodse leiderschap verklaarde dat ondanks dat het geen standpunt heeft ingenomen over het referendum, de noodzaak om met Europese tegenhangers samen te werken tot discussie had geleid binnen de gemeenschap. Na bekendmaking van de uitslag, volgde een verklaring dat zij “niettemin zullen blijven optrekken met Europese collega’s en organisaties als onderdeel van een bredere inzet voor internationale kwesties die het Joodse volk raken”.

De orthodoxe opperrabbijn van het Britse Gemenebest, Ephraim Mirvis, stelde volgens dezelfde bron vast dat het Brexit debat ‘ons land scherp heeft verdeeld’. “De tijd voor meningsverschil en verdeeldheid is nu voorbij.” Zonder de Brexit specifiek aan te kaarten, zei de Reform rabbijn Laura Janner-Klausner tegen Jewish News dat zij hoopte dat het land zou doorgaan als “een naar buiten gerichte samenleving, overtuigd van zijn plaats in de wereld”. Zij riep de Britten op om ‘isolatie af[te]wijzen”.

Categorie:

Home » Nieuws » Joodse wereld » Brits-Joodse leiders zwijgen over Brexit