Dé online community van Joods Nederland. 8 Heshvan 5779 · 17 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
May wijst excuses voor Balfour-verklaring af

In een toespraak waarin zij trots uitte over de rol van Engeland in de totstandkoming van de staat Israël keerde, de Britse premier Therese May zich tegen de boycotbeweging die zij een ‘nieuwe en kwaadaardige vorm van antisemitisme’ noemde. Dit bericht de Times of Israel.

May zei afgelopen donderdag dat zij ‘absoluut geen’ excuses zou aanbieden voor de Balfour Declaration van 1917 die de weg voorbereidde voor de stichting van de ‘buitengewone’ staat Israël, terwijl zij eveneens opmerkte dat de visie in het document van Joods-Arabische coëxistentie nog niet is verwezenlijkt.

De toespraak waarin zij dit zei markeerde het honderdjarig bestaan van de verklaring. May prees de Joodse staat als een ‘echte start-up natie’ en een ‘symbool van openheid als een bloeiende democratie; en een lichtbaken voor de wereld wat betreft de rechten van vrouwen en die van de LHBT-gemeenschap’.

May zei over het belangrijke document van Balfour dat het “een brief was die nog steeds zeer gevoelig ligt voor veel mensen  – maar die niet ongevoelig was voor die sentimenten.” Zij benadrukte de oproep van de verklaring van Balfour om de mensenrechten van alle niet-Joden in het land te beschermen.

De verklaring werd op 2 november 1917 getekend door de toenmalige Britse minister van Buitenlandse Zaken Arthur James Balfour en kondigde het voornemen aan van de regering om een een ‘nationaal tehuis voor het Joodse volk te creëren in het land Israël. De verklaring werd beschouwd als een officiële erkenning van de zionistische beweging en als ondersteuning ervan door een belangrijke wereldmacht. Dit alles gebeurde aan de vooravond van de Britse verovering van het toenmalige Ottomaanse territorium Palestina.

Woensdag verscheen in de Britse krant The Guardian een opinieartikel van de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, waarin hij argumenteerde dat de verklaring van Balfour verantwoordelijk was voor een eeuw van tragische gebeurtenissen voor de Palestijnen. Hij riep het Verenigd Koninkrijk op om een Palestijnse staat te erkennen volgens de bestandslijnen van 1967, met Jeruzalem als hoofdstad. Hij voegde daar aan toe dat zo’n stap ‘enigszins tegemoet zou komen aan het voldoen van de politieke rechten van het Palestijnse volk.’

In haar toespraak merkte de Britse premier op dat “Balfour helaas nog niet voltooid is – omdat de fundamentele visie die er in staat van vreedzamen coëxistentie nog niet vervuld is.” Zij sprak steun uit aan de tweestatenoplossing en onderstreepte dat zowel Israëliërs als Palestijnen compromissen zouden moeten sluiten, respectievelijk wat betreft nederzettingen en wat betreft het aanzetten tot geweld.

Zij benadrukte tevens dat de BDS-beweging voor de Britse regering onacceptabel is. May voegde daar aan toe: “Er is ook geen enkel excuus voor welke vorm van antisemitisme dan ook… en ja, dat betekent dat er tegenwoordig een nieuwe en gevaarlijke vorm van antisemitisme is, die kritiek op het handelen van de Israëlische regering gebruikt als een verachtelijke rechtvaardiging voor het ter discussie stellen van het bestaansrecht van Israël. Laat mij duidelijk zijn. Het bekritiseren van acties van Israël is nooit – en kan nooit – een excuus zijn voor het ter discussie stellen van Israël’s bestaansrecht, net zoals het bekritiseren van acties van Groot-Brittannië een excuus kunnen zijn om ons bestaansrecht in twijfel te trekken.”

May sprak ook haar steun uit voor het recht van Israël om zich te verdedigen. Maar eerder, op donderdag, zei May tevens dat de nederzettingen een ‘obstakel’ zijn voor vrede. De Israëlische premier Netanyahu, die in Londen was voor de herdenking van de Balfour Declaration, riep eerder op donderdag de Palestijnen op om te accepteren dat Israël bestaat als het land van het Joodse volk. Hij zei aan het begin van zijn ontmoeting met May dat een Palestijnse erkenning van dat feit een grote stap in de richting van vrede zou zijn. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X