Bronnen voor boek over Joods Beverwijk gezocht

Plattegrond van Beverwijk in 2013 (wikipedia commons)

Momenteel werkt publicist Wim Spruit, die tevens buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand is in Beverwijk, aan een boek over de geschiedenis van de Joden in zijn gemeente. Hoewel het boek op 1 november het levenslicht moet zien, is Spruit nog op zoek naar mensen met verhalen over het Joodse verleden van Beverwijk. Wie die heeft, kan zich bij hem melden.

De auteur wil nu graag de laatste informatie van bronnen binnenhalen ‘Omdat het spijtig zou zijn als het boek er eenmaal is en mensen alsnog met een foto of suggestie komen’, zo laat Spruit tegen Rodi.nl. Het idee voor dit boek was er al vele jaren geleden. Indertijd ontdekte hij dat de Beverwijkse schrijfster Nel Schuttevaêr-Velthuijs als daad van verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog vijf Joodse kinderen heeft laten onderduiken.

Onderduikertjes

Ook ‘een aantal jaren geleden’ ontmoette Spruit Tom Laus, een van de Joodse onderduikkinderen, die vertelde over zijn onderduik in Beverwijk. Daarom krijgt het boek als ondertitel ‘Nel Schuttevaêr en haar vijf Joodse onderduikertjes’. De overige vier waren Bella Mossel, Saskia Delmonte, Soesmanus Zwaaf en Johnny Blitz. De inhoud van het boek is breder en gaat dieper in op het Joodse verleden van Beverwijk en de plaats Wijk aan Zee.

Beverwijk Herdenkt

Andere zaken waar Spruit over zal publiceren zijn de Joodse begraafplaats van Beverwijk, die in tot de jaren vijftig lag aan de Kuikensweg en thans hoort bij Duinrust aan de Bankenlaan. Verder staat hij stil bij de 99 vermoorde Joden op het Namenmonument van Beverwijk en bij de manifestatie ‘Beverwijk Herdenkt’ van 2017 in de Grote Kerk, waar onder andere Jacques Grishaver van het Nederlands Auschwitzcomité sprak.

Kolonie

Ook zocht Spruit uit wie er werkten en verbleven er in de ‘Joodsche Zee- en Bos Kolonie’ in Wijk aan Zee. Bekende families als Davidson, Mello, Soesan, Belinfante en personen als Gabriël Pais en Rebecca Vischschraper worden in zijn boek belicht, maar ook Joodse schrijvers die langdurig in de gemeente verbleven. Het gaat om Israël Querido en Herman Heijermans.

‘Nooit af’

Het boek sluit af met een korte geschiedenis van de Joden in Nederland en van de Joden in Polen. Aanleiding van dit laatste is dat Tom Laus Poolse voorouders heeft. Hiermee krijgt ook diens persoonlijke geschiedenis vorm in dit boek. Daarmee is de hele inhoud van het boek over de geschiedenis van Joods Beverwijk nu openbaar. Echter, een boek ‘is nooit af’.

LinkedIn

Desalniettemin is Spruit nog op zoek naar bronnen die hem meer kunnen vertellen over de Joodse geschiedenis van Beverwijk, want hij zou het doodzonde vinden als het boek straks is gedrukt en dan blijkt dat hij verhalen zijn gemist. Wie extra verhalen heeft, kan hem bereiken via zijn LinkedIn-account. Oud-journalist Spruit schreef eerder dertien titels over de regionale en plaatselijke geschiedenis.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Cultuur » Boeken » Bronnen voor boek over Joods Beverwijk gezocht