‘Linkse anti-Joodse demagoog’ wint Franse verkiezingen

Jean-Luc Mélenchon in Straatsburg, 2022 (Foto: Thomas Bresson, wikipedia commons, https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.en)

Het linkse verbond dat te maken heeft met beschuldigingen van antisemitisme heeft de Franse parlementsverkiezingen van zondag gewonnen. In de alliantie zit onder meer het extreem-linkse La France Insoumise (LFI) van de trotskist Jean-Luc Mélenchon, die het groeiende antisemitisme in Frankrijk niet wil erkennen en Joodse stereotypen verspreid. In zijn overwinningstoespraak beloofde hij meteen dat hij zich zal inzetten voor het erkennen van een onafhankelijke Palestijnse staat.

“We kunnen veel dingen per decreet beslissen. Op internationaal niveau zullen we moeten instemmen met de erkenning van de staat Palestina,” aldus Mélenchon in een online reactie. De vraag is het zijn uitspraak klopt: het blok Links Volksfront won immers onvoldoende zetels om alleen een regering te kunnen vormen en ook is er nog president Emmanuel Macron, die veel macht heeft en de EU-lijn van de tweestatenoplossing voorstaat. Pas als er een allesomvattend vredesakkoord is, kan een Palestijnse staat naast Israël worden erkend, zo heet het.

Hondenfluit

Mélanchon is niet onomstreden. Hij is er niet vies van hondenfuitjes te doen over Joden en antisemitische stereotypen te echoën. Ook bagatelliseert hij de groei en ernst van het antisemitisme in Frankrijk. In het land is dit jaar sprake van een toename van driehonderd procent aan anti-Joodse incidenten ten opzichte van dezelfde periode in 2023. Mélenchon noemde het antisemitisme in Frankrijk echter ‘residueel’ en had herhaaldelijk kritiek op mensen die tegen antisemitisme demonstreerden.

Verraad

LFI zit in een linkse alliantie met gematigd linkse partijen zoals de sociaaldemocratische PS. Die partij mag van Macron waarschijnlijk de nieuwe premier leveren. Toch zit het Joods Frankrijk niet lekker dat de linkse alliantie gewonnen heeft, juist omdat daarbinnen wordt samengewerkt met Mélenchon. Veel Joden voelen zich verraden door de PS, die het verbond met hem is aangegaan om zo een sterker blok te kunnen vormen tegen het radicaal-rechtse Rassemblement National (RN), een partij met een antisemitisch verleden.

Stemadvies

Vooraf had de Conseil Représentatief des Institutions Juives de France (CRIF) alle Franse Joden opgeroepen om niet te stemmen op het extreemrechtse RN en het extreem-linkse LFI. Beide partijen brengen de Joden in Frankrijk onheil, aldus de koepelorganisatie van de Joodse gemeenschap. Het stemadvies ging uit naar middenpartijen, zoals die van president Macron. Zijn partij kreeg te weinig stemmen om de grootste te worden en eindigde op de tweede plaats. Het RN werd derde en de centrumrechtse Gauillisten werden vierde.

Coalitievorming

Omdat geen van de blokken de absolute meerderheid heeft, moeten een coalitieregering gevormd worden. Voor de hand ligt dat het Linkse Volksfront (de linkse alliantie) gaat samenwerken met het sociaalliberale Renaissance van Macron. De trotskist Mélenchon en zijn LFI zullen dan mogelijk een toontje lager moeten zingen. Wat ook kan, is dat het linkse blok uiteen valt omdat de extremistische LFI zich niet kan of wil conformeren aan de meerderheid en geen compromissen wil sluiten.

Stemmen met de neus dicht

In de eerste ronde van de parlementsverkiezingen won het RN dik. Aanvoerder was de 28-jarige Jordan Bardella, die door partijleider Marine Le Pen naar voren was geschoven als premierkandidaat. Op 9 juni was Le Pen de grote winnaar bij de Europese verkiezingen in Frankrijk, waarna president Macron vervroegde parlementsverkiezingen uitschreef. Veel Fransen schrokken van de grote winst in de eerste ronde van het RN en de partij van Macron en het Linkse Volksfront gingen stembusallianties aan, waarbij kandidaten zich terugtrokken in het voordeel van de ander. Veel kiezers die niet wilden dat het RN de grootste zou worden, stemden ‘met hun neus dicht’ op een kandidaat die niet die van hun werkelijke keuze was.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Joodse wereld » ‘Linkse anti-Joodse demagoog’ wint Franse verkiezingen