Oproep aan Franse Joden: stem niet op extreme partijen

Een Franse stemkaart (beeld: CRIF)

De Conseil Représentatief des Institutions Juives de France (CRIF) roept alle Franse Joden om zondag niet te stemmen op het extreemrechtse Rassemblement National (RN) en het extreem-linkse La France Insoumise (LFI). Beide partijen brengen de Joden in Frankrijk onheil, aldus de koepelorganisatie van de Joodse gemeenschap in het land. Het stemadvies gaat uit naar middenpartijen, zoals die van president Emmanuel Macron. Zondag zijn er vervroegde parlementsverkiezingen in Frankrijk.

‘Op 30 juni en 7 juli worden we allemaal naar de stembus geroepen om onze wetgevende vertegenwoordigers te kiezen. Het gevaar van extremen is nog nooit zo groot geweest. Laten we ons samen mobiliseren tegen degenen die een gevaar vormen voor de republiek’, schrijft het hoofdbestuur van de CRIF op haar website in een advies. De organisatie heeft zes redenen opgevoerd voor Franse Joden om niet op extreem-links of extreem-rechts te stemmen. Het gaat over twee partijen.

Oude veren

Allereerst het RN van Marine Le Pen. Die partij heette eerst Front National (FN) en droeg onder leiding van haar vader Jean-Marie Le Pen jarenlang een antisemitisch gedachtengoed uit. Hoewel Marine Le Pen de naam en het discours op dit gebied heeft veranderd, blijft de partij volgens de CRIF hetzelfde. ‘Sinds 7 oktober positioneert de RN zichzelf als het “schild van de Fransen met een Joods geloof”, maar In werkelijkheid hekelt de partij het antisemitisme alleen als dat uit het tegenovergestelde kamp komt. Na 7 oktober weigerden RN-afgevaardigden te stemmen over het enige stuk wetgeving dat bedoeld was om antisemitisme te bestrijden’.

Ontkenning

Verder heeft het RN de antisemitische standpunten van haar oprichters nooit officieel veroordeeld, aldus de CRIF. Op 5 november 2023 verklaarde Jordan Bardella op BFM TV: “Ik geloof niet dat Jean-Marie Le Pen antisemitisch was.” [de oude Le Pen haalde vanaf de jaren tachtig het nieuws door onder andere de Sjoa te ontkennen, red.] Verschillende RN-kandidaten die zondag verkiesbaar zijn voor parlementszetels hebben een anti-Joods verleden of hebben door de jaren heen antisemitische uitingen gedaan, schrijft de CRIF. Daarnaast is de partij voor een verbod op ritueel slachten, ook op de kosjere slacht. Ook heult het RN volgens de organisatie met het Kremlin en is de partij slecht voor vrouwenrechten.

Mélenchon

Dan het extreem-linkse La France Insoumise (LFI) van voormalig presidentskandidaat Jean-Luc Mélenchon. Die partij verspreid juist anti-Joodse complottheorieën, aldus de CRIF. Volgens Mélenchon en andere kopstukken ‘controleren Joden de media en de politiek’. Ook blijkt uit recent onderzoek van de Radiography of Anti-Semitism 2024 (AJC, Fondapol, IFOP) dat 46 procent van de LFI-kiezers sterk vasthoudt aan antisemitische vooroordelen, vergeleken met 34 procent van de Franse bevolking. ‘Mélenchon gelooft dat antisemitisme “resterend” is’.

Hamas, PFLP

Het LFI heeft Hamas na de aanslagen van 7 oktober nooit als terreurorganisatie maar altijd als ‘verzetsbeweging’ aangeduid. Daarmee is het een buitenbeentje in de Franse politiek. Ook is het LFI is een steunpilaar van de Franse Palestijn Salah Hamouri, die is aangesloten bij het PFLP en beschuldigd wordt van het plan om een ​​rabbijn te vermoorden. LFI-parlementariër Manuel Bompard weigerde eerder te erkennen als een terroristische organisatie, hoewel die op de EU-lijst voorkomt. De partij roept volgens de CRIF steeds vaker op tot geweld, het ondermijnen van staatsinstellingen. Verder exploiteert het LFI het conflict in het Midden-Oosten voor electorale doeleinden door dat onderwerp centraal te stellen in het debat.

Alliantie

Een eerdere oproep aan alle linkse partijen om geen electoraal verbond aan te gaan met Mélenchon en de zijnen werd door die partijen naast zich neergelegd. En dat terwijl de sociaaldemocratische PS en andere kleinere linkse partijen zoals PCF, EELV en Place Publique een handvest tekenden tegen antisemitisme, dat het LFI weigerde te ondertekenen, schrijft de CRIF. ‘Gekozen functionarissen van republikeins links (Manuel Valls, Bernard Cazeneuve, Jérôme Guedj) hadden de moed om de stembusalliantie te weigeren. Het is nog steeds mogelijk dat andere linkse gekozen functionarissen hetzelfde doen’, aldus de CRIF.

Middenpartijen

De Joodse parapluorganisatie ziet wel dat er genoeg partijen in het midden en links en rechts van het midden zijn die wel oprecht zijn in hun waarden tegenover Joods leven, de Joodse gemeenschap en de staat Israël. Daarom geeft de CRIF alle Franse Joden het advies om zondag op die partijen te stemmen. Echter, het RN staat bovenaan in de peilingen en de partij van Macron leidt waarschijnlijk een groot verlies. De kans dat er zondag een regering met een RN-premier komt die onder Macron moet dienen, is daarmee erg groot. De Joden zijn een centraal onderwerp geworden in de campagne, onder meer door de verkrachting van een Joods meisje door moslimjongens.

Cohabitation

Naar verwachting zal het RN van Le Pen de verkiezingen winnen, waarna president Macron zal moeten samenwerken met een radicaal-rechtse regering. Een dergelijke ‘cohabitation’ – waarbij de president en regering van een andere politieke familie zijn – is eerder voorgekomen. Zo werkte de sociaaldemocratische president Francois Mitterand samen met rechtse regeringen en moest de rechtse president Jacques Chirac samenwerken met de linkse premier Lionel Jospin. Vaak liep het electoraal niet goed af met de partij die de premier leverde.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Joodse wereld » Oproep aan Franse Joden: stem niet op extreme partijen