Commotie in Frankrijk na verkrachting Joods meisje

Wikipedia commons, Dickelbers

Een Joods meisje in Frankrijk van twaalf jaar oud is mogelijk verkracht door twee niet-Joodse leeftijdsgenootjes. Het Franse Openbaar Ministerie meldt dat het twee jongens van twaalf en dertien jaar heeft laten oppakken. Ze worden niet alleen verdacht van groepsverkrachting, maar ook van religieus gemotiveerd geweld. In Frankrijk is commotie ontstaan over de zaak.

Het gebeurde allemaal op zaterdag in de Parijse banlieue Courbevoie. Het Joodse meisje zou zijn meegesleurd naar een hangar en daar zijn misbruikt, bedreigd en beledigd zijn, aldus Franse media. Daarna deed ze aangifte waarop drie jongens van islamitische komaf werden gearresteerd. Twee van hen staan onder verdenking van meerdere misdrijven. Het Franse OM heeft ze aangeklaagd voor groepsverkrachting, religieus gemotiveerd geweld, doodsbedreigingen, afpersing en het versturen van seksuele afbeeldingen.

De derde jongen zou niet hebben meegedaan aan de verkrachting, maar hebben toegekeken. Daarom wordt hij door het OM niet vervolgd voor verkrachting en wordt hij gezien als een getuige. Hij is wel aangeklaagd voor antisemitisme en geweld. 

Joden reageren

De Franse Joodse gemeenschap heeft meteen gereageerd op het nieuws. Opperrabbijn Haïm Korsia zegt op X ‘geschokt’ te zijn. ‘Justitie moet de daders van deze verachtelijke daad krachtig bestraffen. Niemand kan worden vrijgesteld van deze ongekende antisemitische golf. Niemand kan negeren dat de moordenaars van de haat ook hun deel van de verantwoordelijkheid hebben’, schrijft hij. Ook de voorzitter van de CRIF – de Joods-Franse koepelorganisatie spreekt zijn steun uit voor het slachtoffer. Moslimorganisaties of imams zijn vooralsnog stil.

Macron

Vanuit de politiek klinken eveneens harde woorden. President Emmanuel Macron zegt dat alle Franse scholen bedreigd worden door een ‘plaag van haat en antisemitisme’. Hij heeft opgeroepen om deze week discussies te houden over racisme en antisemitisme in scholen. De Franse onderwijsminister is door Macron opgedragen ‘op alle scholen zulke discussies te voeren, om te voorkomen dat haatzaaiende uitlatingen met ernstige gevolgen in scholen infiltreren’.

Le Pen

Ook Marine Le Pen van het Rassemblement National (RN) roert zich. De rechts-radicale politica ziet in de verkrachtingszaak van het meisje de zoveelste aantal op Joodse gemeenschap in Frankrijk. Verder spreekt ze over ‘maandenlange stigmatisering van Joden door extreemlinks’, doelend op Jean-Luc Melanchon. Zijn partij La France Insoumise gebruikt volgens haar de oorlog tegen Hamas om antisemitisme op te stoken. “Iedereen moet zich hiervan bewust zijn op 30 juni en 7 juli,” aldus Le Pen.

Verkiezingen

Op beide door Le Pen genoemde data vinden in Frankrijk vervroegde parlementsverkiezingen plaats. President Macron ontbond de regering en schreef de verkiezingen uit na de zware nederlaag die zijn partij leed bij de Europese verkiezingen. Op 9 juni werd het RN van Le Pen de grote winnaar bij de Europese stembusgang in Frankrijk. Wat Macron betreft moeten de kiezers nu uitmaken hoe het verder moet.

Cohabitation?

Naar verwachting zal het RN de verkiezingen winnen, waarna Macron zal moeten samenwerken met een radicaal-rechtse regering. Een dergelijke ‘cohabitation’ – waarbij de president en regering van een andere politieke familie zijn – is eerder voorgekomen. Zo werkte de sociaaldemocratische president Francois Mitterand samen met rechtse regeringen en moest de rechtse president Jacques Chirac samenwerken met de linkse premier Lionel Jospin. Vaak liep het electoraal niet goed af met de partij die de premier leverde.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Joodse wereld » Commotie in Frankrijk na verkrachting Joods meisje