Plaquette verzetsheldin bekrast met ‘hoer’ en swastika

Een plakkaat in Utrecht dat herinnerd aan verzetsheldin Trui van Lier is bekrast. Op het bord, dat onlangs nog werd onthuld, staan nu een hakenkruis en het woord ‘hoer’. De verontwaardiging is groot. Van Lier redde in de Tweede Wereldoorlog met haar vriendin Jet Berdenis van Berlekom zeker 150 Joodse kinderen via de Utrechtse crèche Kindjeshaven.
Van Liers biograaf, de journalist Jim Terlingen, deed de ontdekking woensdag en zette er een foto van op X, zo meldt de Volkskrant in een bericht. ‘Het bord staat naast de toegang tot een speeltuin in het Utrechtse Wilhelminapark, een paar honderd meter van het voormalige Kindjeshaven. De speeltuin is eind april omgedoopt tot Trui van Lier Speelkwartier, met een smeedijzeren ereboog met haar naam erop’.
Tussen het gebouw waar de crèche zich bevond en de speeltuin waar de kinderen anno nu kunnen spelen, zijn 150 koperen hartjes in de grond gelegd. In de oorlog liet Van Lier de Joodse kinderen daar doorspelen, terwijl in het park bordjes stonden met ‘Voor Joden verboden’. Zij en haar nicht Truus van Lier, die in de oorlog een NSB’er doodschoot, waren zelf van Joodse komaf.
Vandalisme
Truus van Lier kreeg later een standbeeld, een straatnaam en een biografie. Trui van Lier ontving na de oorlog een belastingaanslag omdat ze de administratie over de Joodse onderduikertjes niet op orde had, aldus de krant. De achternicht van de Van Liers zag het vandalisme maandag al en nam contact op met de gemeente om een nieuw herinneringsbord met een glazen plaat te plaatsen. Die plaat zou geen krassen moeten kunnen verdragen.
Dijksma ontzet
Volgens burgemeester Sharon Dijksma (PvdA) past dit ‘binnen een zorgelijk patroon van groeiend antisemitisme in ons land. Voor Jodenhaat is écht geen ruimte in Utrecht. De politie zal daarom onderzoek doen en handhaving zal de komende tijd extra aandacht hebben voor deze locatie. Ook wordt het bord vandaag nog weggehaald en komt er zo snel mogelijk een nieuw bord met een extra beschermlaag’.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren