Nieuwe minister Onderwijs: Joodse studenten moeten veilig zijn

Eppo Bruins (NPO Politiek en Nieuws, YouTube)

Beoogd minister Eppo Bruins (NSC) van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen wil dat Joodse en Israëlische studenten in het Nederlandse hoger onderwijs zich veilig kunnen voelen. Hij vindt ook dat de academische vrijheid in een hoog vaandel moet staan, maar wil niet dat studenten en activisten gebouwen bezetten en die van binnenuit slopen of spullen vernielen. Bruins komt van de ChristenUnie en sloot zich onlangs aan bij NSC.

Bruins deed zijn uitspraken tijdens de hoorzittingen in de Tweede Kamer voor beoogd bewindspersonen van het komende kabinet Schoof. Kamerlid Claudia van Zanten (BBB) stelde dat zij met de vertrekkend minister Robbert Dijkgraaf (D66) vaak in discussie moest over de anti-Israël-acties in het hoger onderwijs en wanneer hij de regie gaat pakken. Ze wilde van Bruins in hoeverre hij van plan is daadkrachtig op te treden tegen de vernielingen, rellen en Jodenhaat.

Drie lijnen

Voor de aankomend minister van Onderwijs zijn er ‘drie heldere lijnen op dit onderwerp’. Allereerst moeten ‘Joodse en Israëlische studenten veilig naar de campus moeten, zonder schroom, zonder angst’. Bruins: “Dat horen we als beschaafd land met zijn allen te vinden.” Ten tweede wil Bruins als minister ruggesteun geven aan de academische vrijheid, die zegt dat kunstenaars en wetenschappers vrij zijn om samen te werken met wie ze willen. “Die vrijheid geven we hen.”

Als derde zegt Bruins: “Iedereen is vrij om te demonstreren en sloguns en yells te roepen binnen de rechtstaat. Wat niet kan is dat we met onze handen van de spullen van mensen gaan zitten. We gaan de boel niet lopen vernielen. Dat doen we niet en daar ligt de lijn.” Kamerlid Van Zanten kon niet doorvragen omdat de regels van de hoorzitting daar geen ruimte voor geven.

Kritiek

In de afgelopen tijd kreeg demissionair minister Dijkgraaf kritiek van politieke partijen die vinden dat hij moet ingrijpen of de regie moet nemen op de universiteiten en hogescholen waar tegen Israël gedemonstreerd wordt. De minister zei wel op te komen voor de academische vrijheid, maar besloot niet om het tafellaken naar zich toe te trekken. Van Zanten wilde van Bruins weten of hij dat wel zal doen, maar daar gaf hij geen antwoord op.

Christendemocraat

Eppo Bruins was tot 2011 partijlid van het CDA en stapte toen over naar de ChristenUnie, waarvoor hij een aantal jaar later in de Tweede Kamer terechtkwam. Daar ontwikkelde hij zich tot onderwijsexpert van de fractie. Bruins werd onlangs door voorman Pieter Omtzigt van Nieuw Sociaal Contract (NSC) gepost voor de functie van minister van OC&W. Ook valt de portefeuille Media en Cultuur daaronder. Hij aanvaardde de functie en wordt op 2 juli door de koning benoemd.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Nieuwe minister Onderwijs: Joodse studenten moeten veilig zijn