Gert-Jan Segers houdt Mr. Visserlezing

Gert-Jan Segers, 2016 (Anne Paul Roukema, CU-beeldbank, wikipedia commons, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en)

De oud-leider van de ChristenUnie, Gert-Jan Segers, houdt binnenkort de Mr. L.E. Visserlezing in Den Haag. Het is de zesde editie van de lezing, waarin antisemitisme altijd centraal staat. Dat is volgens de organisatoren meer nodig dan ooit: in het afgelopen jaar is Jodenhaat reusachtig gegroeid. Segers zal de Duitse theoloog Bonhoeffer als uitgangspunt nemen.

Segers zal spreken over het thema ‘Antisemitisme en het belang van de rechtstaat’. Over de rechtstaat is de laatste tijd veel te doen, omdat mensen zich zorgen maken over de komst van de PVV in de regering, een partij die qua organisatie ondemocratisch is. In de formatie van het aankomende kabinet Schoof tekende de partij een document waarin het beloofde de rechtstaat te respecteren.

Segers zal in zijn lezing kijken naar Dietrich Bonhoeffer, een Duitse predikant en theoloog die het in de jaren dertig van de vorige eeuw voor de Joden in nazi-Duitsland opnam. Van hem is de uitspraak: “Alleen wie het uitschreeuwt voor de Joden, mag Gregoriaans zingen.” Hiermee veroorzaakte Bonhoeffer veel ophef in het Duitsland van toen en zette hij de zaken op scherp.

‘De vooraanstaande theoloog verzette zich van meet af aan tegen het nazisme, hielp Joden naar Zwitserland ontsnappen en was betrokken bij aanslagen op Hitler, totdat hij op 9 april 1945 werd opgehangen’, aldus een persbericht van de organisatoren van de Mr. Visserlezing. Lerend van Bonhoeffer en kijkend naar het herlevend antisemitisme in onze tijd wil Segers nagaan waar het nu op aankomt in onze samenleving en rechtsstaat.

De stichting Joods Erfgoed Den Haag organiseert sinds 2015 de Mr. L.E. Visserlezing. Die is genoemd naar Lodewijk Ernst Visser, die zich zijn leven lang (1871-1942) inzette voor een samenleving, die op het recht kon vertrouwen. Na zijn schorsing in november 1940 als president van de Hoge Raad, omdat hij Joods was, streed hij onvermoeibaar en zelfbewust tegen het Duitse bezettingsregime.

Visser nam consequent stelling publiekelijk tegen de opeenvolgende anti-Joodse maatregelen van de bezetter. Hij overleefde de Tweede Wereldoorlog niet. Naar hem is de grote zittingszaal van de Hoge Raad in Den Haag genoemd. Ook het Mr. L.E. Visserplein in Amsterdam is naar hem vernoemd.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Gert-Jan Segers houdt Mr. Visserlezing