‘Broodjeszaak Sal Meyer maakt doorstart’ – Poeriemgrap –

Sal Meyer
Twitter-Eisenmann

Dit artikel is een zogenoemde Poeriemgrap. Meer informatie over deze grap en het bijbehorende feest vindt u onderaan dit artikel.

De koosjere broodjeszaak Sal Meyer maakt een doorstart. In samenwerking met de van oorsprong Amsterdams-Joodse slagerij Hergo komt er op nog geen honderd meter van de gesloten lokatie een ‘Sal Meyer 2.0’. Dit maken eigenaar Martijn Koppert en Hergo-baas Klaas van der Land bekend. “De sfeer blijft ouderwets gezellig Amsterdams en varkensvlees komt er uiteraard niet in,” zegt Koppert. Het contract werd dinsdagavond getekend. Binnenkort gaat Sal Meyer open naast Hergo in het rijtje met winkels van het Winkelplein Rooswijck in de Amsterdamse woonwijk Buitenveldert. Vaste klanten zijn opgelucht: “Ik haal mijn vlees toch al bij Hergo.”

Geen sjoumer nodig
In de nieuwe zaak zullen zowel koosjere als niet-koosjere Amsterdamse vleeswaren te koop en te bestellen zijn. Met deze formule omzeilt Koppert het probleem van de koosjere toezichthouder – de sjoumer – die het rabbinaat vereist. Sal Meyer kwam in de problemen omdat het onvoldoende sjoumers kon vinden. Koppert: “Het vlees is grotendeels koosjer en ook het brood komt van een koosjere bakker. Klanten kunnen voortaan kiezen uit koosjere of niet-koosjere vleeswaren.” Daarnaast gaat hij het assortiment uitbreiden met humus-soorten en veganistische Israëlische gerechten. “De oude Amsterdamse Joodse hap is nog steeds erg populair, maar de inkoop van het koosjere vlees is ontzettend duur.” Onder andere de hoge vleesprijzen deden de sandwichshop de das om.

Varkensvlees
Hergo heeft momenteel vijf zaken, waaronder in de Maasstraat en de Beethovenstraat in Amsterdam. “Met Sal Meyer willen we ook doen aan afhalen. Op termijn gaan we ons richten op bezorging aan huis,” vertelt Van der Land, die apetrots is dat hij de Joodse broodjeszaak van de ondergang heeft kunnen redden. Hij benadrukt dat Hergo van oorsprong een Joodse slagerij is. “De oprichters van Hergo waren Joodse vluchtelingen uit Duitsland.” De toenmalige eigenaren overleefden de Sjoa en zetten het bedrijf na de oorlog voort. Tegenwoordig worden er allerlei soorten vlees verkocht, waaronder varkensvlees. “Zodoende houden we Sal Meyer gescheiden van onze zaak. Wel komt er een opening tussen beide zaken. We gaan een doorgang in de muur maken die dat mogelijk maakt. Klanten kunnen straks dus van winkel wisselen zonder naar buiten te hoeven.”

Vaste klanten blij
Met de doorstart blijft de iconische sandwichshop behouden voor de Amsterdams-Joodse cultuur. Veel vaste klanten reageren enthousiast. “Ik haal mijn vlees toch al bij Hergo. Voor mijn broodjes en de gezelligheid ging ik altijd een broodje halen bij Meijer,” zegt de 77-jarige Jules Hamans die al veertig jaar elke woensdag samen met zijn vrouw Esti een broodje half-om, een broodje magere ossenworst en twee kopjes thee bestelt. “Voor ons is dat broodje een belangrijk onderdeel van ons leven. De samenwerking met die niet-koosjere Hergo is voor niet-koosjere Amsterdammers ideaal. En dat is toch de markt waar Sal Meijer het van moet hebben.” Maurits Blog, de voormalige eigenaar die met zijn vrouw decennialang achter de toonbank van Sal Meijer stond, was niet bereikbaar voor commentaar.

Porties kleiner
Sal Meyer sloot twee weken geleden zijn deuren. Het bedrijf kon niet langer draaien vanwege oplopende onkosten, zoals de kasjroet toezichthouder en het koosjere vlees. Ruim twee jaar na een doorstart leek hiermee het doek gevallen voor de enige en laatste koosjere lunchroom van Nederland. Met het sluiten van Sal Meyer leek een einde te zijn gekomen aan een lang tijdperk, dat in 1957 begon. In de afgelopen maanden merkten klanten al dat er iets aan de hand was. Zo werden de openingstijden verkort en viel het bij sommigen op dat de porties op de broodjes steeds kleiner werden. Eigenaar Koppert liet Jonet.nl vorige week weten open te staan voor een serieuze doorstart. Die is er nu gekomen.

Poeriemgrap!
Het is weer Poeriem en dat is voor Joodse media een moment waarop ze ‘fake news’ mogen verzinnen. Zo ook Jonet.nl. Wij hopen uiteraard dat iedereen deze grap kan waarderen. Meer informatie over Poeriem via deze link.

Poeriem sameach!

Categorie:

Home » Nieuws » ‘Broodjeszaak Sal Meyer maakt doorstart’ – Poeriemgrap –