Chanoeka in de Rotterdamse regen

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

In de stromende regen vond eergisteren op het Rotterdamse Schouwburgplein de vijfde openbare Chanoeka-viering plaats. Speciale gast was de Israëlische ambassadeur in Nederland Haim Divon. De diplomaat, die van huis uit het warme Israëlische klimaat gewend is, zag de humor van de barre Hollandse weersomstandigheden wel in. Samen met rabbijn Jehoeda Vorst van de NIK-sjoel ontstak hij het derde lichtje.

Tevens sprak burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) de menigte toe. Hij riep iedereen op om in tijden als deze in gesprek te blijven, ook bij meningsverschillen. “We hoeven het dan helemaal niet met elkaar eens te worden, maar wees nieuwsgierig in elkaar”, aldus Aboutaleb, die kon rekenen op waardering van de menigte. “Als ik niets bij me heb voel ik mij vertrouwd met mijn omgeving. Dan kan ik mezelf zijn. Dan kan ik vertellen wat er in mijn hart en hoofd omgaat .” Na afloop van het officiële gedeelte waren er soep, latkes en soefganiot.

Sinds een aantal jaar is het in steeds meer Nederlandse steden gebruikelijk dat er openbare chanoeka-bijeenkomsten zijn. Deze worden gehouden op pleinen en in stadhuizen, vaak met de lokale autoriteiten erbij. Opperabbijn Binyomin Jacobs van het Interprovinciaal Opperrabbinaat (IPOR) reist acht dagen lang door heel Nederland om kaarsjes op pleinen aan te steken. Voor Jonet houdt hij een dagboekserie bij. Lees hier zijn verslag van Chanoeka in Haarlem.

Categorie:

Home » Nieuws » Religie » Chanoeka in de Rotterdamse regen