Chinese vrouwen van Joodse afkomst op aliyah

Vijf Chinese vrouwen, nazaten van de middeleeuwse Joodse gemeenschap van Kaifeng, vertrekken maandag naar Israël.
Gao Yichen (‘Weiwei’), Yue Ting, Li Jing, Li Yuan en Li Chengjin (‘Lulu’), studeerden Hebreeuws en Jodendom ter voorbereiding op de reis, waarbij zij terugkeren naar het erfgoed van hun voorouders.
Na aankomst zullen de vijf vrouwen de Klaagmuur bezoeken en van daaruit op weg gaan naar Midreshet Nishmat – het Jeanie Schottenstein Centrum voor hogere Torastudie voor vrouwen – waar ze zich zullen gaan voorbereiden op hun officiële gioer, de overgang naar het Jodendom, onder auspiciën van het Opperrabbinaat van Israël. Tot die tijd zullen zij in het seminarium blijven wonen, waarna ze het Israëlische staatsburgerschap zullen verkrijgen.
De Joodse gemeenschap van Kaifeng is naar aller waarschijnlijkheid in de achtste of negende eeuw gesticht door Irakese of Perzische kooplieden. In 1163 werd een synagoge gebouwd die er vandaag nog steeds staat. Volgens schattingen bestond de gemeenschap tijdens de Ming Dynastie (1368-1644) uit vijfduizend Joden. Dit aantal liep echter als gevolg van wijdverspreide assimilatie en gemengde huwelijken terug naar vijfhonderd tot duizend.
Volgens Freund leven er nog een kleine duizend mensen, die bewijsbaar afstammen van deze gemeenschap en die een een groeiende belangstelling tonen voor het Jodendom en hun wortels. Deze belangstelling heeft Freunds organisatie in staat gesteld om verschillende Chinezen naar Israël over te brengen. de laatste groep, bestaande uit zeven mannen, kwamen in oktober 2009 over.
Freund legt uit dat Joden ongeveer vijfentwintig jaar geleden de optie kregen om zich als Han Chinezen of – om onduidelijke redenen – als moslims te registreren. “Velen kozen ervoor om zich als moslim te registreren, aangezien dit hen in staat stelde om meer dan één kind te hebben, maar hun Joodse afstamming blijft nog net zo te herleiden, ook al houden ze zich niet bezig met het Jodendom”, aldus Freund.
“Het is een eer om deel uit te maken van het Joodse volk, vanwege het erfgoed en de wijsheid,” zegt Li Jing, die tijdens een eerder bezoek aan Israël een briefje in de Klaagmuur plaatste met de wens om naar Israël terug te keren en er te mogen leven. “Nu is mijn gebed beantwoord”, zegt zij.
Bron: Ynet
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren