‘Choemoes van Rachmu’ – Nefesh TV

Youtube / Nefesh

Op Nefesh TV is er deze maand weer veel te zien. Twee programma’s die Jonet.nl eruit licht kunt u op deze pagina bekijken. Nefesh wordt uitgezonden in Amsterdam en omstreken op de kabel. De analoge uitzending is komende zondag op Salto 1 van de Publieke Omroep Amsterdam (Ziggo Kanaal 37). Nefesh TV heeft een samenwerkingsverband met Jonet.nl. Meer weten? kijk dan beneden.

Hoekje met humus

In een achterafhoekje van de Machanee Jehudah markt in Jeruzalem, staan ze in de rij om een portie choemoes van Rachmu te bemachtigen. Oprichter Rachmo Ben Joseph was niet alleen beroemd om zijn choemoes, maar stond ook altijd klaar voor de armen van de stad. In de reportage worden de geheimen van dit legendarische gerecht bekend gemaakt.

Een film van Hadas levi Setzemsky

Rechov Rothschild in Jeruzalem is een smal straatje dat de meest uiteenlopende aspecten van de Israëlische samenleving verbindt: natuur, rechtstaat, veiligheid, economie en religie. De straat begint bij de Knesset, het parlement, en eindigt bij het Cinema City bioscoopcomplex. Tijdens die vierhonderd meter komen we langs het Hooggerechtshof, een brandweer- kazerne, een centrum voor studie van vogels, het monument voor de gevallenen van de Onafhankelijkheidsoorlog en het vereerde graf van de wijze van Zwiahel. Wat zorgt er voor dat religieuze pelgrims natuurminnaars worden? Hoe kan het dat de president van de Rekenkamer parkeert op de plek van Superman? Hadden de architecten van het Hooggerechtshof ooit kunnen denken dat de Brug van Democratie tot een commercieel symbool zou worden? Alles komt in 400 Meter bij elkaar: natuur, geschiedenis, de wet, geld en geloof, een ware microkosmos. Hoe gaan deze onwaarschijnlijke buren met elkaar om?

Over Nefesh TV

Het programma Nefesh TV is een verzamelplaats waar verschillende thema’s van het Joods leven, kunst en cultuur op brede wijze belicht worden; en waarbij alle diverse stromingen, richtingen, opvattingen en overtuigingen binnen de diverse Joodse samenleving aan bod kunnen komen. Met toegankelijke documentaires en tv-rapportages zoals ‘Ik lees de krant met een schaar‘, ‘Van Suikerriet en Terugkeer’, ‘Together’, ‘Skijar‘ ,en ‘Solidariteit met Israël’ probeert Nefesh TV een beeld te schetsen van de vele facetten van het Joodse leven, en de Joodse cultuur en kunst in Amsterdam, Nederland en daarbuiten. Nefesh TV valt onder Stichting Nefesh en werkt sinds 2022 ook samen met Jonet.nl.

Lees ook:
Hollandse jongeren in de kibboets in 2000: een mooi tijdsbeeld – Nefesh TV

Ooit gingen Nederlandse jongeren in grote groepen naar Israël om in mosjavs en kibboetsiem te werken. Dat deden ze na hun middelbare schooltijd en voor hun studententijd, in de zomervakantie of voor een langere tijd. Na de Tweede Intifada (2000-2005) zakte het kibboets-toerisme vanuit Nederland helemaal in. Vlak voor deze tragische gebeurtenis maakte Nefesh TV een programma over een aantal Nederlandse jongeren die in het jaar 2000 naar Israël afreisden om het avontuur aan te gaan. 

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: | |

Home » Nieuws » ‘Choemoes van Rachmu’ – Nefesh TV