Dé online community van Joods Nederland. 11 Sivan 5778 · 25 mei 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Christenen herstellen Joodse begraafplaats

De kleine Joodse begraafplaats aan de rand van Winsum ligt er weer keurig bij: gebroken stenen zijn gelijmd, verzakte exemplaren staan weer rechtop en de tekens zijn bijgeschilderd. Een groep christenen die deel uitmaakt van Stichting Boete en Verzoening is er de afgelopen dagen druk mee geweest. De stichting wil de verhoudingen tussen Joden en christenen verbeteren, omdat ‘de Joden in het verleden veel kwaad is aangedaan’.

Voor de oorlog woonden er veertien Joden in Winsum, een klein plaatsje in Groningen. Geen van hen overleefde de oorlog. De synagoge bestaat nog en wordt in stand gehouden door de stichting Behoud synagoge Winsum. Aan de oostkant van de synagoge zijn twee blinde ramen aangebracht. Daarop staan de namen en leeftijden van de vermoorde Winsumse Joden.

Deze zomer zal de groep Boete en Verzoening op verschillende plaatsen in Groningen werken aan het herstellen van Joodse begraafplaatsen. Volgens bestuurslid Aafke Stoppels is het werk ‘een daad tegen rassenhaat en grafschending.” Begin juni is de groep in de stad Groningen en eind juli gaan de vrijwilligers aan het werk in verschillende plaatsen in Oost-Groningen.

De Joodse gemeenschap in Groningen stelt het werk zeer op prijs. Een woordvoerder zei in 2011, toen het werk op gang begon te komen: “Het komt uit een goed hart. Toen we dit aangeboden kregen, waren we terughoudend. Wat wilden deze mensen? Inmiddels is er een hechte band ontstaan. Ze zijn duidelijk in hun motivatie: ze willen graag iets doen, niets meer en niets minder. We zijn er blij mee.” 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X