Christenen voor Israël slaan terug in conflict met Raad van Kerken om ‘anti-Israël brief’

Het meningsverschil tussen christenen over de brief van de Raad van Kerken aan VVD-minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken lijkt in een nieuwe fase te zijn beland. De Christenen voor Israël (CvI) weerleggen de uitleg van de Raad naar aanleiding van hun kritiek op de brief aan Blok. Nog steeds zijn de pro-Israëlische christenen verontwaardigd over de brief en ze leggen dat uit in een explainer met de titel ‘Wat zit er achter de Raad van Kerken-oproep?’ Ook heeft CvI een tweede, lange brief aan de Raad van Kerken gestuurd. Volgens CvI is de Raad verkeerd bezig door zich ‘te bemoeien met de politiek door op te roepen om Israël sancties op te leggen’.

Beladen brief
Wat is er aan de hand? Vorige week stuurde de Raad van Kerken (RvK, ‘de Raad’) een brief aan minister Blok en de Tweede Kamer waarin het zijn zorgen uitte over de mogelijke annexatie van de Jordaanvallei, een strategisch gebied dat is gelegen in betwiste de Westelijke Jordaanoever. Deze brief is een Nederlandstalige kopie van een brief van de Wereldraad van Kerken en de Raad van Kerken Midden-Oosten die eerder naar alle 27 EU-ministers van Buitenlandse Zaken is gegaan. In de brief wordt gesuggereerd dat Nederland en de EU stappen tegen Israël moeten nemen als de annexatie er komt, zoals het opzeggen van het associatieverdrag.

Verontwaardiging
Over dat laatste, daar is CvI vooral erg verontwaardigd over. Als christenen komen zij op voor Israël en vanuit hun invalshoek begrijpen ze niet waarom een christelijke organisatie, die vanuit de Bijbel een band heeft met Israël, een dergelijke brief naar de Nederlandse minister moet sturen. De brief schoot in het verkeerde keelgat en CvI schreef een boze brief aan de RvK. Na het openbaar maken van die CvI-brief werd de Raad overspoeld met reacties, kritische vragen maar ook haat- en dreigmails van pro-Israëlische christenen. De RvK kon niets anders doen dan hun eerder verstuurde brief uit te leggen en daarin te zeggen dat sancties wat hen betreft niet aan de orde zijn. In een tegenbrief aan CvI lag de nadruk van de RvK vooral op de zorg over de mogelijke annexatie.

Daar nemen de Christenen voor Israël echter geen genoegen mee. ‘Wij vinden dat de RvK haar boekje ver te buiten gaat’, schrijft CvI in de explainer die op vrijdag op de website werd geplaatst. De eerste brief van de Raad past volgens CvI ‘in een veel breder plaatje, waarin de Joodse staat Israël steeds vaker in het beklaagdenbankje wordt geschoven. We weten dat dit gebeurt. Maar dat de kerk vrolijk meedoet, is bij CvI behoorlijk in het verkeerde keelgat geschoten. En bovendien: doordat de Raad van Kerken zich zo éénzijdig tegen de Joodse staat Israël keert, voelt de Joodse gemeenschap zich opnieuw in de kou gezet’. Daar voegt CvI aan toe te weten dat ‘heel veel lokale kerken die aangesloten zijn bij de RvK, en ook veel kerkmensen die bidden voor Israël, niet achter deze brief staan waarin wordt opgeroepen tot een boycot’.

Lidkerken verrast
Onder de Raad van Kerken valt een groot aantal lidkerken en een aantal geassocieerde kerken, voornamelijk met protestantse inslag. Bij een deel daarvan heerst verbazing omdat zij niet van de eerste brief afwisten, schrijft CvI. Gedoeld wordt op de Verenigde Pinkster- en Evangeliegemeenten (VPE) en de Verenigde Evangeliegemeenten (VEG of de Bond van vrije Evangelische Gemeenten in Nederland), beiden grote koepels van evangelistische kerken in Nederland. Maar ook de katholieken zijn verbaasd, aldus CvI. ‘Bisschoppelijk bureau van de Oud-Katholieke Kerk schreef in een reactie van één van de brievenschrijvers: Ik heb werkelijk geen idee waar u het over heeft’. Dit doet vermoeden dat de RvK op eigen houtje heeft gehandeld’, aldus de organisatie.

Briefwisseling
De RvK stuurde nog eens een uitgebreide brief met uitleg aan de CvI, waarin het erop wijst vooral zorgen te hebben over een mogelijke annexatie. Daarop stuurde vrijdag naar eigen zeggen opnieuw ‘een lange brief’ naar de Rvk heeft terug. Daarin adviseren de Christenen voor Israël om aangifte te doen tegen de haatdragende reacties, waar zij als organisatie juridisch gezien geen verantwoordelijkheid voor dragen. Tegelijkertijd wijzen ze op een passage uit de brief van de Wereldraad van Kerken waarin wordt opgeroepen tot het mogelijk beëindigen van het associatieverdrag tussen de EU en Israël als de annexatie er komt. Volgens CvI is die stap hetzelfde als de sancties van Brussel tegen Rusland.

‘Beschuldigende vinger naar Israël’
Volgens CvI-directeur Roger van Oordt en CvI-voorzitter Frank Heikoop draait het wat hem en zijn achterban betreft niet om de voorgenomen annexatie van de Jordaanvallei. ‘Waar het ons vooral om gaat, is dat van een Raad van Kerken verwacht mag worden dat deze vooral niet eenzijdig de beschuldigende vinger naar Israël wijst. En dat christelijke kerken niet klakkeloos de politiek na spreken, maar vooral het Bijbelse getuigenis laten horen. De profeten spreken duidelijk van een huwelijksband tussen het Joodse volk en het land Israël en de stad Jeruzalem. Evenzeer spreken zij over de belofte ten tijde van het Nieuwe Verbond, dat Joden weer wijngaarden mogen planten op de bergen van Samaria. En dat gaat zeker niet ten koste van de rechten van anderen’, aldus Van Oordt.

Bal ligt nu bij RvK
Het is nu aan het bestuur van de Raad van Kerken om te besluiten of het op de laatste brief van CvI wil reageren. Mocht de reactie uitblijven, dan zal de woede bij de pro-Israëlische christenen in Nederland mogelijk alleen maar toenemen. Ook is de kans groot dat lidkerken en christenen die bij de Raad horen, zich tegen de Raad kunnen keren. Een scheuring zou daarvan mogelijk het resultaat kunnen zijn. Aankomende dinsdag vergadert het Moderamen van de Protestantse Kerk Nederland (PKN). Die organisatie heeft nog geen kleur bekend, maar mogelijk komt daar op dinsdag verandering in. Een dag later komt de algemene raad van de RvK bijeen, mogelijk ook om over de brief en het conflict met CvI te spreken.

Lees ook:
Raad van Kerken dient Christenen voor Israël van repliek in conflict over Israël

Na de felle reactie van Christenen voor Israël over de brief van de Raad van Kerken aan minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken over de omgang met Israël, heeft diezelfde Raad nu ook een brief aan geschreven. Daarin weerlegt de Raad alle aantijgingen.

Christenen in de clinch over ‘anti-Israël brief’ aan minister Blok
De Raad van Kerken heeft volgens Christenen voor Israël een brief geschreven aan minister Blok van Buitenlandse Zaken waarin hem wordt verzocht om Israël te veroordelen, en de handelsverdragen met dat land op te schorten. CvI is verbijsterd over de brief en heeft daarom een open brief gestuurd aan de Raad van Kerken en de leden daarvan. 

 

Categorie:

Home » Nieuws » Christenen voor Israël slaan terug in conflict met Raad van Kerken om ‘anti-Israël brief’