Raad van Kerken dient Christenen voor Israël van repliek in conflict over Israël

Christenen bij Opwekking (Ripperda, Flickr)

Na de felle reactie van Christenen voor Israël (CvI) over de brief van de Raad van Kerken aan minister Stef Blok (VVD) van Buitenlandse Zaken over de omgang met Israël, heeft diezelfde Raad nu ook een brief aan geschreven. Daarin weerlegt de Raad alle aantijgingen van CvI. Het is onjuist dat de Raad heeft opgeroepen tot een boycot van Israël, zoals CvI eerder in zijn brief aangaf. Wel spreekt de Raad zijn zorgen uit over de mogelijke annexatie van de Jordaanvallei. De brief van CvI en de publicatie ervan op hun website leidde tot vele mails aan het adres van de Raad. ‘Daaronder zaten helaas ook vele beledigende, haatdragende en zelfs bedreigende reacties’, aldus de Raad.

Zorgen om annexatie
Volgens de Raad van Kerken hebben de Christenen voor Israël het dus bij het verkeerde eind. De Raad laat weten dat er eerder een brief van de Wereldraad van Kerken (WCC) en de Raak van Kerken in het Midden-Oosten (MECC) naar alle 27 EU-ministers van Buitenlandse Zaken is gegaan. Beide organisaties zijn bezorgd over een mogelijke annexatie van de Jordaanvallei op de betwiste West Bank. ‘Deze annexatie zou een schending zijn van het internationaal recht en, zo wordt gevreesd, het einde kunnen betekenen van de tweestaten-oplossing waarvoor de internationale gemeenschap zich keer op keer heeft uitgesproken. Ook de Europese Unie en Nederland’, aldus de Raad van Kerken op haar site.

Geen eigen brief
De brief van beide organisaties aan de EU-ministers uit dus zorgen over een mogelijke annexatie van de Jordaanvallei. ‘Het is echter onjuist dat de brief tevens zou oproepen het associatieverdrag met Israël op te schorten, zoals Christenen voor Israël in het begin van hun brief suggereert. De brief van WCC en MECC stelt dat, mocht Israël besluiten over te gaan tot annexatie, dit sancties ten gevolge zou kunnen hebben, zoals dat ook in andere situaties in de wereld het geval is’, aldus de Nederlandse Raad van Kerken. Verder is er geen aparte, eigen brief verstuurd naar de minister, zo stelt de Raad.

Rechtvaardige vrede
De WCC en de MECC zetten zich in voor ‘een rechtvaardige vrede voor alle volkeren in het Heilig Land’. Ook de Nederlandse Raad van Kerken streeft dit na, zo blijkt. ‘Wij menen dat een eenzijdige annexatie van Palestijns grondgebied niet zal leiden tot gerechtigheid en vrede, maar tot groter onrecht, onteigening, escalatie van spanningen, instabiliteit en een verdere erosie van het internationaal recht’. De Raad vindt dat de EU een actieve rol in vredesvoorstellen zou kunnen spelen en doet een oproep aan Israël en de Palestijnen om daar aan mee te werken.

Verbond met het Joodse volk
‘Kerken in Nederland weten zich diep verbonden met het Joodse volk als volk van het Verbond en erkennen zijn unieke positie in de heilsgeschiedenis. Ook daarom hechten de kerken aan goede relaties tussen Nederland en Israël. Als Raad van Kerken zetten ook wij ons hiervoor in. Wel denken wij dat vrede, recht en veiligheid alleen in samenwerking met zowel Palestijnen als Israeli’s bereikt kan worden en alleen door erkenning van hun beider rechten’, aldus de Raad van Kerken, waar onder meer de Protestantse Kerk Nederland (PKN) en andere kerkgenootschappen bij aangesloten zijn. Een deel van deze organisaties zit ook ik het Overleg Joden, Christenen en Moslims (OJCM).

Nijdige reactie
Eerder deze week kwam er een nijdige reactie van de Christenen voor Israël op de brief van de Raden van Kerken. Volgens CvI was er sprake van een anti-Israëlische brief. Daarop stuurde de organisatie een eigen brief naar het christelijke netwerk van Nederland met daarin argumenten die de brief van de Raad van Kerken onderuit haalde. Er is nog geen reactie gekomen van de CvI op het antwoord van de Raad.

Lees verder:
Christenen in de clinch over ‘anti-Israël brief’ aan minister Blok

De Raad van Kerken heeft volgens Christenen voor Israël een brief geschreven aan minister Stef Blok (VVD) van Buitenlandse Zaken waarin hem wordt verzocht om Israël te veroordelen, en de handelsverdragen met dat land op te schorten. CvI is verbijsterd over de brief en heeft daarom een open brief gestuurd aan de Raad van Kerken en de leden daarvan. 

Categorie:

Home » Nieuws » Raad van Kerken dient Christenen voor Israël van repliek in conflict over Israël