Theatermaker en columnist Marc de Hond (42) overleden

Marc de Hond
Marc de Hond

Theatermaker, presentator en Jonet-columnist Marc de Hond (42) is in de nacht van dinsdag op woensdag overleden aan de gevolgen van blaaskanker. Hij werd eind 2018 ziek en deed er sindsdien alles aan om beter te worden. Hij was openhartig over zijn ziekte, ging ermee de media in en schreef er vele blogs over. Die werden zeer gewaardeerd door het publiek, onder meer omdat ze hem zo een hart onder de riem konden steken en omdat deze vorm van openheid over kanker niet vaak voorkwam. De Hond trouwde vorig jaar met zijn geliefde Remona. Hij laat haar en zijn twee kinderen achter. Op donderdag is hij in besloten kring begraven op de Joodse begraafplaats Muiderberg. De redactie en het bestuur van Jonet.nl wensen Remona, de kinderen en alle nabestaanden veel sterkte met dit grote verlies.

Hatchoo!
Marc de Hond werd in 1977 in Amsterdam geboren. Zijn vader was opiniepeiler Maurice de Hond. Op jonge leeftijd verloor hij zijn moeder Jasmin Busnach aan kanker. In 1996 stopte Marc op 18-jarige leeftijd met zijn studie economie en begon hij samen met Mark Götz de internetbedrijven Hatchoo! en Veiling.com. Hatchoo! (met een knipoog naar Yahoo!) was een humoristische site waar bekende internetpagina’s uit binnen- en buitenland werden geparodieerd. De Hond en Götz schreven tevens van 1998 tot 2001 samen een maandelijkse column voor ‘Net Magazine’. In het voorjaar van 2000 werd het succesvolle Veiling.com (een internetveiling, gebaseerd op Ebay) verkocht aan de Duitse concurrent Ricardo. De Hond, Götz en mede-partner Marc Jurgens kregen aandelen in het beursgenoteerde Ricardo. Het bedrag dat met de deal gemoeid was werd niet bekendgemaakt.

Radiomaker
Rond het millennium ging Marc de Hond zich op het radio maken concentreren. Hij begon in 1999 als dj bij 3FM, waarvoor hij onder meer de programma’s WWW en BuZz presenteerde. Algauw beviel het radiowerk hem zo goed dat hij besloot om bij zijn internetbedrijf (nu Ricardo.nl) te stoppen en zich volledig op het presenteren te richten. In 2001 en 2002 presenteerde Marc het 3FM Eindexamenjournaal. Ook bedacht en presenteerde hij De BandVeiling, een project waarbij exclusieve privé-optredens van bekende bands voor het goede doel via de radio en het internet geveild werden. Tot 2006 bleef hij bij 3FM actief en presenteerde hij ook wel eens programma’s voor Radio 1 en 2.

Dwarslaesie
Net als zijn moeder werd Marc getroffen door kanker. Zo werd er rond kerst in 2002 een tumor in zijn ruggenmerg ontdekt. In drie operaties werd het gezwel verwijderd, maar na een van de operaties raakten de zenuwen in zijn ruggenmerg bekneld. Door het medisch personeel werd niet tijdig ingegrepen waardoor hij gedeeltelijk verlamd raakte. In een intensief revalidatieproces dat uiteindelijk vier jaar in beslag nam, leerde Marc opnieuw staan en korte stukjes lopen. Dit ging moeizaam en voelde uiteindelijk te geforceerd, waardoor hij in zijn dagelijks bestaan volledig rolstoelafhankelijk zou blijven. Over zijn periode van revalidatie, en uiteindelijk acceptatie, schreef hij het boek Kracht, dat eind augustus 2008 verscheen bij uitgeverij Nieuw Amsterdam (de tekst gaat verder onder deze video).

De Hond was open over zijn dwarslaesie en medische missers


Televisiewerk
Vanaf 2006 ging Marc zich meer richten op televisiewerk. Zo was hij in dat jaar een van de presentatoren van het actualiteitenprogramma Goedemorgen Nederland. In 2007 werd hij een vaste commentator van RTL Poker, waarna hij vele tv-programma’s en wedstrijden over poker – indertijd een steeds populairder wordende sport – versloeg. In dezelfde jaren was De Hond jurylid bij de Mis(s)verkiezing, een missverkiezing voor mooie vrouwen met een handicap en verscheen hij samen met vader Maurice in het VPRO-programma Over Vaders en Zonen. Verder presenteerde hij een programma voor de talkshow-zender Het Gesprek en was hij presentator van het avonturenprogramma Expedition Unlimited  van de toenmalige omroep LLiNK.

Rolstoelbasketbal
De Hond speelde sinds eind jaren 2000 tevens rolstoelbasketbal. Van 2007 tot 2016 kwam hij in actie voor BV Lely (nu Apollo Amsterdam), dat uitkwam in de landelijke Eredivisie. In februari 2010 werd hij ambassadeur van Fonds Gehandicaptensport. Sinds het voorjaar van 2010 trainde hij mee met de nationale selectie. Op 26 mei 2010 werd hij voor het eerst geselecteerd en debuteerde hij in Oranje in een interland tegen Duitsland. In september 2011 maakte Marc deel uit van het Nederlands team dat deelnam aan het Europees Kampioenschap in het Israëlische Nazareth. Ze behaalden een achtste plaats en misten daarmee kwalificatie voor de Paralympics. Na drie jaar fulltime sporten nam De Hond eind 2012 afscheid van het Nederlands rolstoelbasketbalteam om meer tijd te kunnen besteden aan zijn maatschappelijke carrière. Hij bleef wel in de Eredivisie spelen: eerst met zijn Amsterdamse club, vanaf 2016 bij BV Hoofddorp.

Paralympics op tv
In de jaren 2010 was De Hond te gast in tv-programma’s, spelletjes en quizzen (waaronder De Slimste Mens), maar nam hij ook de presentatie ervan op zich. Mede door zijn ervaringen als topsporter begon hij in 2014 met de presentatie van het Paralympisch Sportjournaal, waarin hij de prestaties van sporters volgde op hun weg naar de Paralympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016. Tijdens de Paralympics in Rio (september 2016) verzorgde hij het commentaar bij alle wedstrijden van het rolstoelbasketbal. Daarnaast schoof hij dagelijks voor analyses aan in het studioprogramma van de NOS. In 2018 was hij co-host van Herman van der Zandt voor de Paralympische Winterspelen in Zuid-Korea. Tegelijkertijd verzorgde hij het commentaar bij het Para Ice Hockey, en beantwoordde hij vragen van kijkers in zijn rubriek #hoezitdat. Bekijk hier een aflevering van de rubriek:


Films maken
Niet alleen radio en televisie hielden De Hond bezig, want ook de filmwereld trok zijn aandacht. In 2009 was Marc de Hond een van de regisseurs van DSB the Movie, een film over de ondergang van de DSB Bank van ondernemer Dirk Scheringa. De film werd zonder budget gemaakt en met hulp van crowdsourcing. Het is de eerste Nederlandse speelfilm die op deze manier tot stand kwam. Zeker vierhonderd vrijwilligers werkten eraan mee. Vier jaar later maakte Marc de korte documentaire: Permanent op vakantie. Deze film gaat over Hans van Mourik, de man die tijdens De Hond’s revalidatie in de kamer naast hem hem lag. Hij heeft een hoge dwarslaesie en raakte verlamd vanaf nekhoogte. In mei 2014 ging Marcs volledig eigenhandig gemaakte film Giel – de doorbraak van een shockjock in première. Dat is een documentaire over dj Giel Beelen, waarin de eerste jaren van diens loopbaan worden gereconstrueerd. 

De theaterzalen in
Een van Marc meest favoriete bezigheden was echter het theatermaken. In november 2012 hield De Hond een TEDtalk in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Hij vertelde over The Power of Adaptation, de overlevingskracht die mensen hebben om zich aan te passen aan uitzonderlijke situaties. In januari 2013 maakte hij zijn theaterdebuut als een van de deelnemers aan deLULverhalen. De show is een initiatief van cabaretier Howard Komproe, waarin prominente Nederlandse mannen een intiem verhaal vertellen. De Hond vertelde over liefde, seks en eigenwaarde vlak voor en vlak na het oplopen van zijn dwarslaesie. Een jaar later werd De Honds eerste solo-theatertournee aangekondigd: Scherven brengen geluk, ter gelegenheid van het koperen jubileum van zijn dwarslaesie. In de show vertelde Marc over het geluk dat het krijgen van een handicap hem gebracht heeft.

Jonet-columnist
Het was in dezelfde jaren dat Marc columns ging schrijven voor de Jonet.nl. Als columnist wilde hij het juist niet te vaak over zijn leven met en ervaringen als rolstoelgebruiker hebben. Vanwege zijn achtergrond hadden Joodse onderwerpen zijn aandacht. De Hond ontwikkelde zich tot een goed schrijver die er niet voor koos om heilige huisjes op het gebied van religie uit de weg te gaan. Zo was hij liberaal Joods, maar had hij geregeld kritiek op het gebruik en de regels van het Jodendom en andere geloven. Tegelijkertijd koos De Hond voor andere onderwerpen zoals de eerste maanlanding in 1969, het Joodse voetbaltoernooi Jom Ha Voetbal en de spanningen op social media. De columns van Marc bevatten altijd een onderliggende boodschap en werden mede daarom zeer gewaardeerd door het lezerspubliek. Lees hier al zijn columns terug.

Toren van Pisa
Naast dat Marc met in Jonet-columns en blogs zeer actief was met schrijven, richtte hij zich ook op het maken van kinderboeken. Mei 2016 verscheen zijn eerste kinderboek: De fantastische scheve toren van Pisa. Daarin is het verhaal van Stan te lezen. Een 8-jarige jongen in een rolstoel, die zijn schaamte voor zijn handicap overwint op het moment dat hij zich realiseert dat het succes van de Toren van Pisa te danken is aan het feit, dat het gebouw – net als Stan – anders is uitgepakt dan oorspronkelijk bedoeld was. In hetzelfde voorjaar bekend dat Marc terugkeerde in de theaters. Dit keer met de show Wie bang is, krijgt ook klappen over het overwinnen van angst, waarin het oorlogsverhaal van Marc’s grootvader – Sam de Hond – de rode draad vormt.

Blaaskanker
Vlak voor de kerstdagen van 2018 werd bij Marc blaaskanker ontdekt. Het was voor hem, zijn partner Remona Fransen, zijn kinderen en zijn naasten een grote schok, maar zoals altijd liet hij zich niet uit het veld slaan. Marc zette zijn theatertour Voortschrijdend Inzicht stop en richtte zich in 2019 geheel op het beter worden. Maandenlang was hij in behandeling en stap voor stap ging het de goede kant met hem op. Tegelijkertijd koos Marc ervoor om zijn ziekte niet voor de buitenwereld te verbergen, onder meer zodat er meer maatschappelijk inzicht over kanker kon ontstaan. Voor zijn eigen website en Jonet.nl hield hij daarom blogs bij over zijn ziekteverloop en behandeling ertegen. De blogs werden goed gelezen en Marc kreeg van alle kanten veel steun en beterschapswensen, die hem goed hielpen om door te gaan.


Een bewogen jaar
In november 2019 stapte hij met zijn geliefde Remona in het huwelijksbootje. Op 30 december blikte hij in een interview met Jonet.nl terug op een bewogen jaar. “We zijn een paar maanden bezig geweest met de voorbereidingen,” vertelde Marc. “Het was gewoon heel mooi dat alles wat je bedenkt, ook allemaal zo uitpakt als je hoopt. Dat is natuurlijk niet helemaal vanzelfsprekend. De dag liep van het ene hoogtepunt naar het andere. Er zitten rituelen in: de ringen, speeches, het ja-woord, de eerste dans, enzovoort. We hebben het laten filmen, want het gaat zo snel achter elkaar dat het lastig registreren is. Het was een dag van alleen maar warmte, vrolijkheid en mooie herinneringen. Ik heb me nooit gerealiseerd dat trouwen zo leuk is, maar nu snap ik dat mijn vader het drie keer gedaan heeft.”

Het mooiste cadeau
Eind 2019 kondigde Marc aan dat hij zijn theatervoorstelling Voortschrijdend Inzicht in 2020 weer zou gaan oppakken. Dit keer zouden bekende Nederlanders hem interviewen over zijn leven en andere zaken zoals zijn ziekte. Tegen Jonet.nl zei hij daarover: “De voornaamste reden dat ik deze interviews graag wil, ligt in het feit dat er ook een reëele kans is dat het zwaard van Damocles op mijn hoofd valt. In dat geval kan ik er later niet zijn voor mijn kinderen. Ze zullen nieuwsgierig zijn naar hun vader, dus daarom wil ik dat er een overdosis aan informatie over mij zal zijn. Met hele goede interviewers lukt het beter om informatie uit mij te krijgen, dan komt er een zo’n compleet mogelijk verhaal naar boven. Dat lijkt me het mooiste cadeau dat ik mijn kinderen kan geven.”

Overlijden
Helaas moesten de shows door de coronacrisis worden afgezegd. In het voorjaar van 2020 keerde de ziekte echter ook terug. Marc redde het helaas niet en overleed in de nacht van dinsdag op woensdag op 42-jarige leeftijd. Hij laat zijn vrouw Remona, kinderen Livia (3) en James (1), familieleden en vele naasten achter. Op donderdag is hij in besloten kring begraven op de Joodse begraafplaats Muiderberg. De redactie van Jonet.nl en het bestuur van de Stichting Landelijk Joods Netwerk wensen Remona, de kinderen, familie en alle nabestaanden veel sterkte toe met dit grote verlies. ‘Marc was een zeer bijzonder mensch met een ongekende drive, die veel voor de Nederlandse maatschappij en de Joodse gemeenschap heeft betekend. Wij zullen hem nooit vergeten’.

Lees ook:
Marc de Hond over 2019: ‘Op de dagen dat ik me goed voelde, wilde ik er voor mijn kinderen zijn’

Marc de Hond (42) heeft een bewogen jaar achter de rug. Bij de theatermaker, presentator en Jonet-columnist werd ruim een jaar geleden blaaskanker ontdekt. Het moest zijn theatervoorstelling afzeggen en ging naar het ziekenhuis voor intensieve behandelingen. Inmiddels is De Hond alweer een aantal maanden thuis. Het jaar was een achtbaan. “Het proberen om weer beter te worden stond voorop. En de tijd en dagen dat ik me goed voelde, wilde ik er voor mijn kinderen zijn.”

Categorie: |

Home » Nieuws » Theatermaker en columnist Marc de Hond (42) overleden