CJO en CIDI willen dat Halsema pro-Palestijnse demonstraties op Dam en J.M. Meijerplein verbiedt

Halsema
gemeente Amsterdam

Het Centraal Joods Overleg (CJO) en Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) hebben samen een open brief gestuurd naar de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) over de recente Jodenhaat op de Dam. De Joodse belangenorganisaties willen dat de burgermoeder ingrijpt en de pro-Palestijnse demonstraties op het plein verbiedt, onder meer vanwege het Nationaal Monument dat herinnert aan de Tweede Wereldoorlog. Ook vinden ze dat de demonstranten zich niet meer mogen laten zien op het Jonas Daniël Meijerplein in de voormalige Joodse buurt. Ze briefschrijvers weten dat ze oproepen tot een vergaand middel, maar willen dat Halsema een ‘krachtig signaal’ afgeeft.

In de brief wijzen het CJO en CIDI op de extreemrechtse activist Finidi F., die afgelopen zaterdag op de Dam een anti-Joodse tirade afstak. Zo beweerde hij dat ‘de Joden vijanden zijn van alle mensen’ en dat Joden ‘ons beesten noemen, terwijl jullie ons uitmoorden’. De briefschrijvers wijzen de burgemeester er ook op dat de man zijn haatdragende boodschap ook visueel uitdroeg. ‘Zo hield hij een protestbord hoog met de tekst “(((BEWARE))) SWINDLER ACTIVE”. Hierbij dient opgemerkt te worden dat de drie haakjes in rechtsextremistische kringen gebruikt worden als symbool om Joodse individuen te “signaleren” als doelwit van antisemitische haatcampagnes’, aldus directeur Hanna Luden van het CIDI en vicevoorzitter Ronny Naftaniel van het CJO. Ze benadrukken dat alles op video staat en dat de politie niet ingreep.

‘De man in kwestie nam deel aan een pro-Palestina demonstratie die regelmatig plaatsvindt op dezelfde locatie. Op deze wijze hebben de demonstraties echter niets te maken met het Palestijnse volk of haar rechten; er komen mensen op af die vooral uit zijn op het zaaien van haat. Alleen al de afgelopen weken zijn de demonstraties gepaard gegaan met oproepen tot geweld, verschillende antisemitische uitingen en conflicten met omstanders. Het incident van afgelopen zaterdag laat eens te meer zien dat dit soort op Israël gerichte demonstraties antisemitische haatspraak kunnen aantrekken en aanmoedigen’, schrijven Luden en Naftaniel.

Ze vinden het ‘kwetsend’ en ‘volstrekt onaanvaardbaar’ dat dit alles bij het monument op de Dam gebeurt. ‘Het is kwetsend voor allen die een vrij en veilig land voorstaan, waar discriminatie en haat na de Tweede Wereldoorlog zouden moeten zijn uitgebannen. Dit geldt voor alle Nederlanders en voor de Joodse gemeenschap in het bijzonder’. Het CJO en CIDI eisen een verbod voor pro-Palestijnse demonstraties op de Dam, evenals op het J.M. Meijerplein bij het standbeeld ‘de Dokwerker’, dat er staat ter nagedachtenis van de Februaristaking van 1941, ‘het symbool is van het verzet tegen de Jodenvervolging’.

Het gaat de briefschrijvers niet om het beperken van de vrijheid tot demonstreren. ‘Demonstreren kan wat ons betreft, ook tegen Israël, op alle andere plaatsen in de stad. Tevens vragen wij u de politie opdracht te geven een onderzoek in te stellen naar de persoon van wie de tirades afkomstig zijn’. Amsterdam ontleent trots aan haar diversiteit als stad waar iedereen, ongeacht afkomst, religie of geaardheid, zich veilig kan voelen. ‘Het voortaan niet meer toestaan van op Israël gerichte demonstraties op de Dam zou een krachtig signaal zijn dat de stad deze waarden nastreeft. Wij rekenen daarom op u’, schrijven Luden en Naftaniel.

Al tijden demonstreren wekelijks pro-Palestijnse demonstranten van de extreemlinkse beweging Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS) op de Dam. Ook zijn ze vaak op het Leidseplein te vinden. Het gaat om enkelen die antisemitische uitingen doen om hun punt te maken, zoals het gebruik van hakenkruisen en kakkerlakken. Ook wordt er anti-Joodse muziek gedraaid, waaronder een antisemitisch nummer van de omstreden rapper Ismo. Tegelijkertijd protesteert de pro-Israëlische eenling Michaël Jacobs nabij de BDS-demonstratie. Hij staat voor de staat Israël en komt op voor het Joodse volk. Beide kampen staan elkaar naar het leven, hetgeen soms tot opstootjes leidt. Eerder al stelden CDA en VVD in de Amsterdamse gemeenteraad schriftelijke vragen over de situatie aan burgemeester Halsema. In de vragen begonnen zij ook over al een demonstratieverbod.

Categorie:

Home » Nieuws » CJO en CIDI willen dat Halsema pro-Palestijnse demonstraties op Dam en J.M. Meijerplein verbiedt