Sport verbroedert, haat ook – column Awraham Meijers

Awraham Meijers
Facebook

‘Je hoort wel eens zeggen dat sport verbroedert. Prachtig. Verbroedering. O jongens, wat ben ik voor verbroedering. Je mag mij er – desnoods midden in de nacht – voor wakker maken. Zeg bijvoorbeeld voetbal en ik hoor oerwoudgeluiden, hoewel ik niet weet wat dat precies zijn. Ik hoor dubieuze kassa’s rinkelen ter meerdere faveure van ‘sportminnende’ organisatiebonzen. Sport verbroedert, en weer wordt een scheidsrechter gemolesteerd, donkere voetballers beledigd, staan sportlieden stijf van de doping en vanzelfsprekend wordt gezellig op homo’s en Joden gescholden.

Over sport gesproken: Aan de Perzische golf ligt het obscure staatje Qatar, een zanderig schiereilandje dat grenst aan Saoedi-Arabië. Evenals in dat buurland heerst in Qatar een absolute monarchie, ondersteund door Knoet & Kromzwaard. Ergo, je moet je bek houden, anders wordt de Hoogdoorluchtige emir Tamim bin Hamad al-Thani boos en dan zwaait er wat.
Een andere absolute monarch, de Keizer van de Internationale Zwendel (ex) FIFA-despoot Sepp Blatter dus, vond dat dit Qatar het WK voetbal van 2022 mag organiseren. Kassa voor Blatter en diens inhalige vriendjes! Want twee jaar geleden is bekendgemaakt dat omkooppraktijken binnen de FIFA een (doorslaggevende) rol speelden bij de toewijzing. Gossimijne, wie had dat nou gedacht. Tjonge.

Maar ook zonder dat schandaal was die toewijzing al omstreden vanwege extreem slechte werkomstandigheden voor gastarbeiders, die in dat louche woestijnlandje stadions moeten bouwen. Er zou sprake zijn van ‘moderne slavernij’, Amnesty International wijdde een rapport aan de daar heersende misstanden. Gossimijne, wie had dat nou gedacht. Tjonge.
Maar niet getreurd, jongens; het WK handbal voor heren, dat vorig jaar plaats vond, was ook toegewezen aan Qatar. Het stinkrijke totalitaire emiraatje was nota bene verkozen boven Frankrijk, Noorwegen en Polen. Kassa, voor de belanghebbende bobo’s!

Maar we zijn er nog niet, want ook de internationale wielerfederatie UCI likt graag de voeten van de Doorluchtige emir: Dit jaar organiseert deze club in Qatar de wereldkampioenschappen wielrennen.
Ho, ho, wacht even, we zijn er nóg niet: sinds 2013 wordt in dat mensenrechten schendende Qatar ook de Grand Prix Wereldkampioenschap motorcross gehouden.
Deze toenemende trieste trend duurt al een aantal jaren. Als ik het goed heb begrepen worden die ‘sportieve evenementen’ alsmaar groter, prestigieuzer, en dus duurder. Maar geld speelt voor Qatar geen enkele rol, het wordt links en rechts gul rondgestrooid. Vandaar dus dat WK voetbal 2022 in Qatar, ondanks groeiende wereldwijde irritatie. Dit k.. landje zonder voetbalcultuur – althans niet van enig belang – dat nauwelijks twee miljoen inwoners telt. (Ik weet niet of vrouwen hierbij ook zijn inbegrepen.)

Omdat ik niets van sport af weet heb ik even gegoogeld en vond een mooie cynische opmerking van José María Odriozola, voorzitter van de Spaanse atletiekfederatie: “De met afstand slechtste kandidaat heeft gewonnen”. Deze gouden uitspraak plaatste hij toen bekend werd dat de WK atletiek van 2019 ook al naar Doha gaat, hoofdstad van Qatar.
Als dit zo door gaat moet je niet raar opkijken als in Qatar binnenkort de WK outdoor skischansspringen worden georganiseerd. Uiteraard in de zomer.

Je hoort ook wel eens zeggen dat goed onderwijs de basis vormt voor een gezonde stabiele samenleving. Of laat ik de Romeinse schrijver Lucius Seneca citeren: ‘De beste manier om iets te leren is er les in te geven’.
Nou, dat was in Qatar niet tegen dovenmansoren gezegd. Op basisscholen aldaar, wordt een vermakelijk, edoch leerzaam filmpje vertoond – was te zien bij Jeroen Pauw – waar kinderen in de toekomst veel aan zullen hebben. En niet alleen zij, maar alle kids in de hele wereld. Althans de meesten. Want Joodse kindjes staan buitenspel. Het filmpje meldt namelijk dat ‘de’ Joden laf zijn. Laf. Gossimijne, wie had dat nou gedacht. Tjonge.
Dus wij zijn niet alleen gewiekste zakenlui, sluwe politici, onlesbare bloedzuigers, doortrapte intriganten, hebben wereldwijd de media in handen – behalve die van Qatar – en zijn godbetert ook nog goddeloos.

Moraal waar die kinderen hun toekomst op zullen baseren: Laffe mensen moet je gewoon doden, ausradieren. Want laten we wel wezen, wat heeft de wereld aan laffe, doortrapte, intrigerende, rücktsichlose, gewiekste, heidense, sluwe ondermensen?

Haat verbroedert. De kindjes in Qatar en hun vriendjes wereldwijd, zijn goed op de toekomst voorbereid. Maar we (ze) gaan eerst een potje voetballen.’

Categorie:

Home » Columns en opinie » Sport verbroedert, haat ook – column Awraham Meijers