Femmetje de Wind

is schrijver, journalist en uitgever. Meteen na haar eindexamen gymnasium, in 1992, vertrok ze naar Israël om een jaar Mechina te doen aan de Universiteit van Tel Aviv. Bij terugkomst in Nederland ging ze Rechten (UvA) en Vergelijkende Kunstwetenschap (Vrije Universiteit) studeren. Ze onderbrak haar studies in 1997 om nogmaals een jaar naar Israël te gaan: dit keer om lessen te volgen aan een jesjieve in Jeruzalem. 

Na haar afstuderen werkte De Wind (Amsterdam, 1973) een blauwe maandag bij consultancybureau Price Waterhouse Coopers om alras te ontdekken dat uurtjes schrijven niet zo goed matchte met haar ondernemende karakter. Vervolgens ze werd gevraagd om adjunct hoofdredacteur te worden van het tijdschrift Miljonair, en daarop zei ze dan ook geen nee. In die rol interviewde ze sterrenchefs en maakte ze reportages op en van de meest exotische plekken op aarde. 

Na dit avontuur begon De Wind zelf een uitgeverij: Wind Publishing. Daar publiceerde ze boeken en tijdschriften in samenwerking met bekende Nederlanders, onder wie Peter R. de Vries, Heleen van Royen en Wendy van Dijk.  In 2015 debuteerde ze haar eerste eigen roman Rivka, dat deels gebaseerd is op het waargebeurde oorlogsverleden van haar vader. In 2020 volgde Het Beloofde Leven. Haar meest recente roman Vier Wandelaars en een Siciliaan (geschreven met drie andere auteurs) werd na verschijning in juni 2022 meteen een bestseller.

De Wind werkte de afgelopen jaren als adviseur op het gebied van Storytelling voor verschillende mediabedrijven waaronder, Wayne Parker Kent, Audax en DPG Media. Op dit moment werkt ze aan een historische roman over haar Amsterdams Joodse familiegeschiedenis, stelt ze een bundel samen met verhalen van Holocaust-overlevenden en schrijft ze met enige regelmaat essays en artikelen voor de krant.  Voor Jonet.nl vervult Femmetje de Wind sinds juni 2022 een column die gemiddeld een keer per maand verschijnt.