Commissie tegemoetkoming Sjoa-slachtoffers NS doet laatste oproep

NS
Pixabay

De commissie van de Nederlandse Spoorwegen die aanvragen van slachtoffers en nabestaanden van de Sjoa behandelt, doet een laatste oproep vanwege de naderende deadline. Tot 5 augustus 2020 kunnen mensen zich aanmelden, de dag waarop de looptijd van een jaar vervalt. Daarna is er geen mogelijkheid meer om een aanmelding te doen, aldus de commissie die onder leiding staat van de Amsterdamse oud-burgemeester Job Cohen. Hij leidde ook de commissie die onderzoek deed naar de NS-transporten in de bange jaren ’40-’45 van Joden, Sinti en Roma naar doorvoerkamp Westerbork. Wie zich nog aan wil melden, kan terecht op de site Commissietegemoetkomingns.nl Daar is ook een telefoonnummer te vinden.
 
‘Tot uiterlijk 5 augustus 2020 kunnen mensen voor wie de individuele tegemoetkoming Slachtoffers WOII
transporten NS is bedoeld, hiervoor een aanvraag indienen’, aldus de Commissie Individuele Tegemoetkoming Slachtoffers WOII transporten NS in een persbericht. De werkgroep is de opvolger van de eerdere commissie die onderzoek deed naar de eerder genoemde transporten van NS in de Tweede Wereldoorlog en die het bedrijf adviseerde om een individuele tegemoetkoming te geven aan alle nog levende personen uit de Joodse gemeenschap en de gemeenschappen van Roma en Sinti, die met deze treinen zijn vervoerd. NS-directeur Roger van Boxtel nam het advies over en op 5 augustus trad de regeling in werking.

Als slachtoffers niet meer in leven zijn, komen directe nabestaanden in aanmerking voor een tegemoetkoming. ‘De
toekenning van een tegemoetkoming vindt plaats op basis en onder de voorwaarden van het Uitkeringsreglement
Stichting Individuele Tegemoetkoming Slachtoffers WOII Transporten NS’, aldus de commissie, die eerder meldde dat circa vijfduizend overlevenden en nabestaanden een individuele tegemoetkoming van het bedrijf hebben gekregen. Daarmee is een bedrag van 32 miljoen euro gemoeid. Verder gaat er vijf miljoen euro naar herinneringscentra zoals Kamp Westerbork, Kamp Vught en Kamp Amersfoort. Ook de Scheveningse gevangenis ‘Het Oranjehotel’ ontvangt geld uit dit bedrag.

Het Centraal Joods Overleg (CJO), het Verbond Belangenbehartiging Vervolgingsslachtoffers (VBV) en de World Jewish Restitution Organisation (WJRO) zijn echter woedend op de NS. Ze vinden dat het concern en directeur Van Boxtel hen hebben overvallen met de mededeling dat er vijf miljoen euro naar de herinneringscentra zou gaan. Eerder had het CJO een claim van vijftig miljoen euro bij het bedrijf neergelegd. De Joodse organisaties geven aan dat hen een bedrag voor collectieven is beloofd. Volgens NS gaat het om de vijf miljoen euro voor de herinneringscentra, terwijl de organisaties juist doelen op collectieve projecten voor de huidige, levendige Joodse gemeenschap.

Lees ook:
NS zal 32 miljoen euro aan uitkeringen betalen
Sinds augustus 2019 zijn 6.500 aanvragen binnengekomen van mensen die zeggen recht te hebben op een schadeclaim. Circa zevenhonderd aanvragen konden niet worden toegekend, omdat volgens de commissie niet kon worden voldaan aan de voorwaarden van het uitkeringsreglement.

Categorie:

Home » Nieuws » Commissie tegemoetkoming Sjoa-slachtoffers NS doet laatste oproep