‘Contract PIG-rabbijn Joseph Serfaty niet verlengd’

Esnoga.nl

Het bestuur van de Portugees-Israëlietische Gemeente (PIG) heeft besloten het contract van rabbijn Joseph Serfaty niet te verlengen. Het contact loopt vanavond om twaalf uur af. Het besluit werd genomen naar de ‘affaire Melamed’, waarin de rabbijn de vermaarde Spinoza-onderzoeker Yitzhak Melamed tot persona non grata in het synagogecomplex van de PIG verklaarde. De brief sloeg in als een bom en kwam ook als verrassing voor het bestuur, dat vooraf niet was gekend. Serfaty heeft zijn vertrek vergeefs aangevochten via een internationaal rabbijnencollege. Rabbijn Pinchas Toledano blijft wel in functie.

Nadat bij hem bekend was dat zijn contract niet werd verlengd, stapte Serfaty naar de Beit Dien – een geschillenrechtbank van rabbijnen in Europa – om het besluit aan te vechten. Die veroordeelde het besluit en verzocht het PIG-bestuur per brief om het terug te draaien. Dat mislukte, omdat het bestuur de handeling van de Beit Dien niet erkend en dus ook niet hoeft uit te voeren wat die beslist. De PIG is immers niet verbonden aan de Beit Dien en heeft ook niet op de brief van de rabbijnen gereageerd. Vanaf morgen is rabbijn Serfaty dus geen PIG-rabbijn meer. Hoewel rabbijn Toledano hem ondersteunde inzake de brief aan Melamed, blijft die wel aan het kerkgenootschap verbonden.

Met het weggaan van Serfaty kan een einde komen aan de crisis binnen de PIG, die eind november ontstond door de brief aan onderzoeker Melamed. Die wilde met Israëlische tv-makers in de Snoge opnamen maken voor een documentaire. Nadat het Joods Cultureel Kwartier – de officiële beheerder van het synagogecomplex – het verzoek van de makers bij het PIG-bestuur had neergelegd en die positief adviseerde aan de rabbijnen, gingen zij hun eigen gang. Zo stelden ze het bestuur niet op de hoogte van hun besluit om professor Melamed uit het complex te weren. En zodoende kon het gebeuren dat hun brieven aan de wetenschapper het bestuur nooit bereikten.

Mogelijk had niemand in het rabbinaat verwacht dat de brieven via social media bekend zouden worden en dat de doos van Pandora open zou gaan. Zowel het PIG-bestuur als JCK-directeur Emile Schrijver waren overvallen. Na een gesprek kreeg rabbijn Serfaty een waarschuwing. Opperrabbijn Toledano kwam er zonder waarschuwing van af. In december boden het JCK en de PIG excuses aan aan Melamed. Ze lieten hem weten dat hij wel degelijk in het synagogecomplex mag komen filmen. Rabbijn Serfaty bood eveneens excuses aan, maar dat had geen impact op het besluit van het PIG-bestuur om zijn contract niet te verlengen.

Lees ook:
Melamed toch welkom in synagogecomplex PIG, excuses aangeboden

Voorzitter Michael Minco van het College van Parnassim (lees: bestuur) van de Portugees-Israëlietische Gemeente (PIG) en directeur Emile Schrijver van het Joods Cultureel Kwartier (JCK) hebben excuses aangeboden aan Yitzhak Y. Melamed. De wetenschapper van de Johns Hopkins University was eerder door het PIG-rabbinaat tot persona non grata verklaard. Hij mocht de grote synagoge (Esnoga of Snoge) en bibliotheek Ets Haim niet betreden vanwege de ban op Spinoza.

Categorie: |

Home » Nieuws » ‘Contract PIG-rabbijn Joseph Serfaty niet verlengd’