‘Dagboek van een baby’ van Eli Asser is terug, in een hernieuwd jasje

Vaselientje Vertelt

De column ‘Dagboek van een baby’, die begin jaren vijftig werd geschreven door journalist, komiek en scenarioschrijver Eli Asser in Vrij Nederland, maakt een comeback. Niet als rubriek, maar in boekvorm. Vaselientje, de baby in kwestie was en is in werkelijkheid Joosje Asser, de oudste dochter van de auteur en zijn vrouw Eva Asser-Croiset. De rubriek werd in de vijftiger jaren gebundeld in een boek. Joosje heeft besloten dat boekje opnieuw uit te brengen. Zij is nu 75 jaar oud en inmiddels grootmoeder.

Jonge ouders van toen

Asser beschreef destijds zijn rol van jonge vader op een geestige en gevoelige manier. Hij liet zijn baby Vaselientje vertellen over wat zij zoal dacht, beleefde en ervoer. Aan ‘Het Dagboek van een Baby’ hebben toen veel jonge en toekomstig ouders veel plezier beleefd. Ze hebben er vaak nog steeds leuke herinneringen aan en zijn inmiddels zelf grootouders of overgrootouders . Het boekje werd geïllustreerd door Jan Sluijters, één van de grootste Nederlandse beeldende kunstenaars in die tijd.

Onbesuisd plan

Joosje Asser nu: ‘Ik was degene die dus model stond voor Vaselientje en was zodoende in mijn baby- en kleutertijd de muze van mijn vader Eli Asser. Nu 75 jaar later ben ik, indertijd de baby van dienst, inmiddels grootmoeder. En heb geheel in samenspraak met mijn alias Vaselientje het wat onbesuisde plan opgevat om het dagboek van een baby opnieuw uit te brengen. Het is gewoon tijd voor een herdruk van Vaselientje, voorzien van een woordje vooraf en enig commentaar op de situatie van toen’.

Ouders eren

Asser doet het in de eerste plaats om haar ‘dappere ouders te eren en hun schrijverschap in het licht te zetten. En verder omdat er vaak gevraagd wordt of het Vaselientje-boekje nog ergens te koop is’. Gelukkig kan Vaselientje tegenwoordig aardig haar mondje roeren en zelf opschrijven wat haar zoal bezig houdt, schrijft Asser. ‘En aangezien er heel wat is gepasseerd sinds die jonge jaren van toen, zal er ook een nieuwe rubriek volgen, waarin Vaselientje alias Joosje Asser haar eigen verhalen met de lezer zal delen onder de titel Vaselientje vertelt’.

Lees ook:
Scenarioschrijver en journalist Eli Asser (96) overleden

Eli Asser is op 96-jarige leeftijd gestorven. De toneelschrijver, journalist en liedjesmaker was jarenlang werkzaam voor verschillende omroepen waar hij teksten schreef voor tv- en radioprogramma’s. Asser had een Joodse achtergrond en kwam daar ook voor uit. Hij overleefde de Sjoa door onder te duiken en sprak hier later openlijk over. Zo deed hij in 1996 mee aan het project het Visual History Archive van het USC Shoah Foundation Institute van de Amerikaanse regisseur Steven Spielberg. Asser had drie kinderen.


Categorie: |

Home » Nieuws » ‘Dagboek van een baby’ van Eli Asser is terug, in een hernieuwd jasje