Labour-leider Starmer wil optredens Roger Waters in de ban doen

YouTube

Als het aan Labour ligt, kan zanger Roger Waters fluiten naar nieuwe concerten in het Verenigd Koninkrijk. Labour-leider Keir Starmer is niet gediend van de antisemitische optredens van het oud-Pink Floyd-bandlid. Sowieso vindt hij dat Waters zijn toernee niet mag afmaken in het Verenigd Koninkrijk. Dinsdag kwam hij met antisemitische beschuldigingen tijdens een optreden in de O2-Arena. Onlangs gaf de zanger concerten in Duitsland met allerlei anti-Joodse verwijzingen en antisemitische onderdelen. Zo kwam hij de bühne op in een SS-pak. Het Duitse OM doet daar nu onderzoek naar. Starmer vindt dat Waters geen podium meer moet krijgen.

‘Zeer verontrustend’

Starmer, die de leider is van de Britse oppositie, schreef een brief aan de Joodse Raad van Afgevaardigden over Waters. Hij stelde daarin dat de zanger ‘duidelijk antisemitische opvattingen heeft’ die ‘zeer verontrustend’ zijn. ‘Veel mensen zullen Roger Waters beschouwen als een beroemdheid, omdat hij lid is van een van de belangrijkste bands in de geschiedenis. Maar hij staat nu meer synoniem voor het verspreiden van diep verontrustend antisemitisme en daarom vind ik dat deze show niet door mag gaan’.  

Regering ook tegen

‘Zulke opvattingen mogen geen platform krijgen’, aldus Starmer, verwijzend naar de uitingen van Waters in Duitsland. De conservatieve minister Michael Gove (huisvesting) uitte ook zijn ongemak in een brief aan Brits-Joodse leiders. ‘De regering is duidelijk dat iedereen een duidelijk en fundamenteel recht heeft op vrijheid van meningsuiting en artistieke expressie, zolang ze binnen de door de wet gestelde grenzen blijven. Er wordt ook van mensen met een aanzienlijk openbaar profiel verwacht dat ze zich verantwoordelijk gedragen en geen misbruik maken van hun platform. Dit is een verwachting waaraan Roger Waters naar verluidt tekort schiet’.

O2-Arena

Doordat zowel de Conservatieven als Labour het erover eens zijn dat Waters over de schreef is gegaan en geen podium mag krijgen, ziet het er niet goed uit voor de zanger, die zijn toer afsluit in Groot-Brittannië. In de O2-Arena – voorheen de Millennium Dome – in Londen stond Waters dinsdag op de bühne. Daar uitte hij beschuldigingen met antisemitische ondertoon aan het adres van Labour-parlementslid Christian Wakeford. Die verzette zich vorige week publiekelijk tegen de het voorlaatste optreden van de artiest in Manchester. Waters en suggereerde dat hij de bevelen van zijn ‘meesters’ in Israël uitvoerde.

Hoe nu verder?

De vraag is wat de Britse autoriteiten gaan doen nu Waters zijn toer afgesloten heeft. Komt er een verbod op zijn optredens en zo ja, wanneer zal die er komen? Mogelijk moet de wet worden aangepast. Voorlopig blijft de conservatieve regering van premier Rishi Sunak zitten tot aan de verkiezingen van volgend jaar. Die mogen in 2024 uiterlijk in december gehouden worden. De peilingen wijzen momenteel op een winst van Labour als er thans verkiezingen zouden zijn. Tegelijkertijd loopt er in Duitsland een justitieel onderzoek naar Waters’ concert in Berlijn. Linksom of rechtsom: Waters heeft met zijn antisemitische uitingen en optredens in Duitsland en Engeland geen vrienden gemaakt.

Lees ook:
Verslag van concert Roger Waters in Berlijn: ‘erger dan verwacht’

Zanger Roger Waters is in Berlijn behoorlijk over de schreef gegaan met het maken van antisemitische gebaren, leuzen en andere uitingen. De voormalig Pink Floyd-artiest kwam onder meer in een SS-uniform op de bühne, liet een varken met de naam van het Israëlische wapentechnologie-bedrijf Elbit Systems boven het publiek zweven en vergeleek de doorgeschoten Palestijnse journalist met Anne Frank. 

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Labour-leider Starmer wil optredens Roger Waters in de ban doen