EBS krijgt te maken met BDS-activisten bij busconcessie Leiden en omgeving

EBS
wiki

EBS heeft te maken gekregen met anti-Israël-activisten die niet willen dat het busvervoerbedrijf een concessie krijgt in de regio Leiden. Binnenkort wordt besloten welke maatschappij in het gebied mag rijden en momenteel loopt er een aanbestedingsprocedure voor de periode vanaf 2024. De activisten van DocP eisen dat EBS de gunning niet krijgt, omdat het Israëlische moederbedrijf Egged actief is op de Westelijke Jordaanoever. EBS wil de dialoog aangaan met DocP, maar die houden dat helemaal af.

Rechtlijnig

DocP is rechtlijnig, want hoewel EBS alleen op de Europese markt actief is, mag dat bedrijf wat de club betreft geen concessie in Leiden en omgeving krijgen vanwege moederconcern Egged. Amnesty International heeft het Israëlische busbedrijf op de ‘zwarte lijst’ gezet omdat het mensen vervoert van de West Bank naar Israël en terug. De provincie Zuid-Holland moet een besluit nemen, maar is volgens de activisten ‘medeplichtig’ als het EBS de gunning verleent. Eerst moet Egged zich ‘aantoonbaar verbeteren’ of moet EBS de banden met Egged verbreken, aldus DocP.

‘Provincie moet oordelen’

Het Leidsch Dagblad vroeg EBS om een reactie. Dat wil niet inhoudelijk reageren zolang de aanbestedingsprocedure nog loopt. Voor het conflict tussen Israël en de Palestijnen verwijst woordvoerder Jasper Vermeer naar moederbedrijf Egged. Over DocP zegt hij: “Deze bezwaren zijn al eerder geuit en het is aan de provincie om die op hun merites te beoordelen. In het verleden zijn ze daarin ook niet in het gelijk gesteld. Wij gaan graag met DocP in gesprek, maar die zijn daar tot op heden niet toe bereid geweest.” Het moederconcern wordt niet losgelaten. “Bij ons zijn mensen van alle achtergronden welkom.”

Tevreden klanten

Telkens wanneer EBS meedoet aan een aanbestedingsronde in Nederland, komen er protestacties vanuit de beweging Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS), waartoe ook DocP behoort. Eerder was dat het geval in het Waterland, waar de regioraad van Amsterdam een mailbombardement kreeg toegezonden. Het hielp niet: EBS kreeg de concessie. Later was BDS tegen in de regio Rijnmond, waar het in Rotterdam islampartij NIDA achter zich kreeg. Momenteel verzorgt het bedrijf nog steeds het busvervoer in Voorne-Putten en Rozenburg, Haaglanden, IJssel-Vecht en het Waterland, naar alle tevredenheid van de klanten.

Lees ook:
Maasstad en Hofstad kiezen EBS als vervoerder

Rotterdam en Den Haag hebben gekozen voor Egged Bus Systems (EBS) als hun regionale busvervoerder. Deze Nederlandse dochter van de Israëlische busmaatschappij Egged exploiteert al buslijnen in de regio’s Rijnmond en Groot-Amsterdam. Nu is de metropoolregio Rotterdam-Den Haag ook aan de beurt. Net als bij de aanbesteding van de andere buslijnen werden bestuurders van de regio bestookt door BDS-activisten.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » EBS krijgt te maken met BDS-activisten bij busconcessie Leiden en omgeving