Geredde Joden in video: bedankt, Shanghai!

en.people.cn (dv)

Het Consulaat-generaal van Israël in Shanghai distribueert een korte video, waarin honderden Israëli’s bordjes met ‘bedankt’ in het Chinees omhoog houden. De video is een blijk van waardering aan de grootste stad van China en aan de bevolking voor de vriendschap en onderdak, die zij tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben geboden aan uit Europa gevluchte Joden. In het filmpje komen ook voormalige Joodse vluchtelingen voor die destijds in Shanghai opgroeiden.

Meer dan twintigduizend Joden wisten in de oorlogsjaren vanuit het bezette Europa de havenstad Shanghai te bereiken. ‘De plaats waar Joden een thuis vonden was hier,’ zegt de Israëlische Consul-generaal Arnon Perlman in de video. ‘Ze deelden hun leven hier met hun Chinese buren, het goede en het kwade, de vreugde en het verdriet. Ze leefden als vrienden en als goede buren. En daarvoor zal het Joodse volk altijd dankbaar zijn.’

De film, met de Chinese titel Xiexie Shanghai zal in verschillende openbare ruimten in de Chinese wereldstad worden afgespeeld. Ook premier Benyamin Netanyahu spreekt er zijn dank in uit voor de rol van China. De meeste Joden vertrokken na het einde van de oorlog naar de Verenigde Staten en Israël. De bekende jeshiva (talmoedhogeschool) van Mir, die zijn oorsprong heeft in Litouwen, vestigde zich tijdens de oorlog ook in Shanghai. Rabbijnen en leerlingen verlieten de stad in 1947.

Klik hier voor een promo van de video.

Categorie:

Home » Nieuws » Joodse wereld » Geredde Joden in video: bedankt, Shanghai!