‘Een keppel in de Cariben’ warm onthaald

1000awesomethingsaboutcuracao.com (dv)

De voorvertoning van ‘Een keppel in de Cariben’ kon donderdagavond rekenen op een enthousiaste, volle zaal van de Liberaal-Joodse Gemeente in Amsterdam. De documentaire over het Joodse leven in Suriname en op Curaçao en Aruba brengt verschillende personen in beeld, die hun joodse wortels in dat deel van de wereld hebben. Zij vertellen over het leven vroeger en nu in de joodse gemeenschappen van de West en over hun Joods-Caribische identiteit.  Cynthia McLeod, auteur van de Surinaams-Joodse roman Hoe duur was de suiker gaf na afloop van de film, waarin ze zelf ook wordt geïnterviewd, een toelichting op het joodse leven in dit voormalige stukje tropisch Nederland. Het drieluik is een productie van Stichting We Connect, dat educatieve projecten in het koninkrijk realiseert. De film is gemaakt door Tanja Fraai en Mike Ho-Sam-Sooi.

In de documentaire figureren verschillende bekende en minder bekende persoonlijkheden. De vermaarde oncoloog Bob Pinedo en actrice Paulette Smit, beide uit Curaçao afkomstig, zijn onder meer in de film te zien en te horen. De Surinaamse invalshoek  wordt behalve door McLeod belicht door onder andere de jonge rapper Libni Beck, zijn broer Achira Beck en Nofar Kraaijenhagen. Zij zijn leerlingen aan de Joodse scholengemeenschap Maimonides en hebben een gemengde achtergrond, waarin Jodendom, Suriname en Israël door elkaar lopen.

De film werd gemaakt in samenhang met de tentoonstelling Joden in de Cariben, die eerder dit jaar in het Joods Historisch Museum in Amsterdam te zien was. Zowel de tentoonstelling als de documentaire zullen volgend jaar waarschijnlijk ook te zien zijn in Suriname en op Curaçao. De documentaire, waar een lesbrief bij zal worden geschreven, zal op plaatselijke scholen worden vertoond.

Maandagavond 31 augustus vindt bij de LJG in Den Haag de volgende screening plaats. Voor meer informatie, klik hier.

Bekijk hier de trailer.

Categorie:

Home » Cultuur » Film » ‘Een keppel in de Cariben’ warm onthaald