Van veehandelaren en slagers in Joods Winterswijk

Joods Winterwijk (dv)

In de Winterswijkse synagoge is op zondag 6 september, de Europese dag van de joodse cultuur, de expositie ‘Vee en vlees’ te zien. In woord en beeld wordt het verhaal verteld van de Joodse Winterswijkers, van veehandelaren en slagers, aangevuld met de getuigenissen en eigen ervaringen van een veehandelaar en een handelaar in huiden. Een week later sluit de synagoge met de zelfde tentoonstelling aan bij de Open Monumentendag.

Voor de joodse gemeenschap in Winterswijk is de handel in vee en de verwerking in slagerijen van groot belang geweest. In de eerste helft van de twintigste eeuw was volgens een ruwe schatting ruim een derde van de mensen actief in de vee- en huidenhandel, of werkzaam in een slachterij of slagerij. De foto’s en verhalen uit deze tijd leveren de grondstof voor de twee bijzondere openstellingen van de synagoge.

Het synagogecomplex aan de Spoorstraat 32 is op beide zondagen van 13.30 tot 16.30 uur geopend. Naast de synagoge zijn op beide middagen ook de oude begraafplaats en het badhuis te bezichtigen. De toegang is gratis, maar een gift wordt wel op prijs gesteld.

Categorie:

Home » Cultuur » Van veehandelaren en slagers in Joods Winterswijk