Dave geridderd

Wouter Otto Levenbach, alias Dave, is in Parijs benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg de onderscheiding op de Nederlandse ambassade. Ambassadeur Ed Kronenburg prees Levenbach voor de bijzondere bijdrage die hij heeft geleverd aan het uitdragen van de Nederlandse cultuur, normen en waarden.

Dave komt uit een Joodse familie die zich had bekeerd tot het protestantisme. Hij werd geboren op 4 mei 1944 in Amsterdam. Toen hij zeven jaar was, verhuisde het gezin naar Blaricum. Op 16-jarige leeftijd werd hij erg religieus en overwoog hij middels een theologiestudie dominee te worden. Na lang overdenken en na zijn eindexamen studeerde hij rechten aan de Universiteit van Amsterdam.

Levenbach begon zijn carrière als de frontman van het combo Dave Rich & de Millionaires, waarmee hij in 1964 de single Girl of my dreams uitbracht. De voornaam van Dave Rich hield hij als zijn artiestennaam. In zijn begintijd zong Dave in het Nederlands. Later schakelde hij over naar het Frans. Met een bewerking van Moonlight Serenade van Glenn Miller, getiteld Dansez Maintenant, had hij in 1975 een grote hit in zowel Nederland (eerste plaats in de Top-40) als in Frankrijk. Ook andere singles verkochten in Frankrijk goed. Zijn teksten worden geschreven door zijn levenspartner Patrick Loiseau. Ook compileert Dave vaak Franse chansons tot medleys.

Halverwege de jaren tachtig ging Dave’s populariteit in Frankrijk achteruit. Daarom ging hij zonder band optreden en maakte hij van zijn zangrepertoire een soort cabaretachtigevoorstelling. Rond 1995 zat zijn zangcarrière weer in de lift. Hierna ging hij zich ook toeleggen op presenteerwerk voor de Franse televisie. In 2003 kwam zijn autobiografie Soit dit en passant uit waardoor hij veelvuldig voor de Franse radio en televisie werd gevraagd. In 2004 gaf hij drie dagen na elkaar concerten in het Olympia in Parijs. Zijn in datzelfde jaar uitgebrachte album Doux Tam Tam boekte een groot succes. In 2006 kwam een nieuw album uit, met succes.

Sinds 2010 is hij jurylid in La France a un incroyable talent, de Franse evenknie van Holland’s Got Talent. In 2011 verscheen het album Blue Eyed Soul, met daarop Franse versies van bekende Motown-klassiekers. Dave was te zien in de in 2013 uitgebrachte Franse film Une chanson pour ma mère van regisseur Joël Franka. Dave is een begrip geworden in Frankrijk. Zijn wekelijkse show in Frankrijk trekt gemiddeld 1,6 miljoen kijkers [dv].

Categorie:

Home » Cultuur » Showbizz » Dave geridderd