De Joodse gemeente Leeuwarden wil bomen planten voor de staat Israël

Givat Hamoreh
Givat Hamoreh (Beeld: JNF)

Israël bestaat dit jaar 75 jaar. De Joodse gemeente in Leeuwarden wil dit vieren door 546 bomen te planten in het zogenoemde Leeuwarden Park in het noorden van Israël.

Het aantal van 546 is volgens de Joodse gemeente bewust gekozen uit eerbetoon, respect en herinnering aan de 546 Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd en vermoord. “Daarmee is het hart uit Leeuwarden gehaald”, zegt honorair consul Arjen Lont van Israël in de noordelijke provincies.

De eerste razzia in Leeuwarden vond op al plaats op 13 april 1942. Enkele maanden later werden de Joodse inwoners op transport gezet naar de concentratiekampen. Een aantal van hen slaagde erin onder te duiken en overleefde de oorlog. Dankzij de inzet van het Utrechtse Kindercomité vonden kinderen van buiten de stad in Leeuwarden een relatief veilig onderdak. In het centrum van de Friese hoofdstad staat een indrukwekkend Namenmonument ter herinnering aan de slachtoffers.

Lange geschiedenis
Leeuwarden bezat al opmerkelijk vroeg een goed georganiseerde Joodse gemeenschap. Dat was te danken aan Jacob ‘de Jode’, die hier omstreeks 1650 kwam wonen. Zijn vader Uri Halevy was de eerste rabbijn van de Portugese Joden in Amsterdam. Jacob was ook initiatiefnemer van de eerste Joodse begraafplaats in de stad, in 1670. De gemeentelijke toewijzing van zo’n plek markeert in veel Friese plaatsen het eerste moment waarop een opkomende Joodse gemeenschap een officiële status kreeg van een gemeentebestuur.

In 1986 heeft de Joodse gemeente in Leeuwarden al eens 3.000 bomen geplant in het Leeuwarden Park, dat deel uitmaakt van het Givat Hamoreh Park ten noordoosten van de Jizreel vallei. Lont hoopt het aantal van 546 bomen op 3 mei te hebben gehaald. “En we hopen natuurlijk dat de gemeente Leeuwarden en de provincie ook een flink aantal bomen gaan adopteren.” De officiële viering van de oprichting van de staat Israël in 1948 vindt plaats op 14 mei.

Belangstellenden kunnen voor 18 euro een boom bestellen op de website van het Joods Nationaal Fonds.

Lees ook:
Hernieuwde uitgave Hartog Beems ‘Joden van Leeuwarden’ laat verleden herleven

Leeuwarden bezat al opmerkelijk vroeg een goed georganiseerde Joodse gemeenschap. Dat was te danken aan Jacob ‘de Jode’, die hier omstreeks 1650 kwam wonen. Zijn vader Uri Halevy was de eerste rabbijn van de Portugese Joden in Amsterdam. Dat valt te lezen in de hernieuwde uitgave van Joden van Leeuwarden, een boek dat in 1974 voor het eerst verscheen. Het werd destijds geschreven door Hartog Beem, die als Joodse Leeuwarder de gebeurtenissen voor, tijdens en na de oorlog in zijn stad van dichtbij had meegemaakt.

Categorie:

Home » Nieuws » De Joodse gemeente Leeuwarden wil bomen planten voor de staat Israël