De stem van de Radionieuwsdienst Donald de Marcas (89) overleden

Donald de Marcas
Donald de Marcas (Beeld: Henk Weltevreden, via Wikimedia Commons)

Oud-nieuwslezer, hoorspel- en stemacteur Donald de Marcas is overleden. Hij stierf vrijdag samen met zijn vrouw Sonja Bernd’t. De Marcas was 89 jaar, Bernd’t was 84 jaar oud.

De Marcas leed aan dementie en zijn vrouw was ongeneeslijk ziek, zegt Erik Mark Ossedrijver, de neef van Sonja Bernd’t, in een interview met de regionale krant De Gooi- en Eemlander. Hij was samen met zijn vrouw aanwezig bij de gezamenlijke euthanasie van het echtpaar. De Marcas was bang om na het overlijden van zijn vrouw alleen achter te blijven. Daarom kozen ze ervoor samen te sterven.

Donald de Marcas genoot vooral bekendheid als een van de ‘stemmen’ van de ‘Radionieuwsdienst verzorgd door het ANP’. Later werden die nieuwsuitzendingen omgedoopt tot het NOS Radionieuws.

De omroepman en hoorspelacteur was van Joodse komaf, zijn vrouw Sonja Johanna Ossedrijver, zoals haar echte naam luidde, was half-Joods. Tijdens de Tweede Wereldoorlog dook De Marcas onder en wist 2,5 jaar zonder zijn ouders te overleven. Veel van zijn familieleden werden tijdens de Sjoa vermoord. Het echtpaar ondersteunde jaarlijkse herdenkingen op 4 mei. De Marcas las dan vaak gedichten voor.

Hij begon zijn carrière in 1953 bij de jeugdafdeling Minjon van de AVRO-radio. Tijdens zijn loopbaan werkte hij onder meer voor de NOS, KRO, TROS en de VARA. Als hoorspel- en stemacteur speelde hij honderden rollen. Ook las hij sprookjes en verhalen voor.

Zijn echtgenote Sonja Johanna Ossedrijver nam de artiestennaam Sonja Bernd’t aan. Zij had een eigen carrière als zangeres van Israëlische en Jiddische liedjes en maakte sieraden. Ze traden regelmatig samen op met cabaret, liedjes en verhalen.

Beeld: Henk Weltevreden (via Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0)

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: | | | |

Home » Achtergrond » In memoriam » De stem van de Radionieuwsdienst Donald de Marcas (89) overleden