RTL Nieuws door het stof door fout met spoor Auschwitz

Twitter

De hoofdredactie van RTL Nieuws heeft excuses aangeboden om een ongelukkige fout van tv-rubriek Editie NL. Het dagelijkse programma op RTL 4 had het spoor van Auschwitz bij een item gebruikt. Het ging om een graphic die moest dienen als illustratie bij een onderwerp over het Nederlandse spoornetwerk. Op Twitter kwam direct na vertoning van de beelden veel lawaai, waarna tijdens de uitzending al excuses werd aangeboden.

Kilometers spoor

Editie NL had een item gemaakt over feiten rond de spoorwegen, zoals het aantal kilometers treinspoor en het aantal stations in Nederland. Een redacteur gebruikte daarbij een ANP-foto van het eindspoor dat naar voormalig vernietigingskamp Auschwitz leidt. Tijdens de Sjoa werden hier 1,1 miljoen Joden, Sinti, Roma en anderen vermoord. Kijkers die de foto herkenden, maakten daar melding van op sociale media. Met name op Twitter waren mensen boos en verontwaardigd.

Excuses

De hoofdredactie van RTL Nieuws, waar het programma onder valt, zag de fout in en sprak in een verklaring van ‘een pijnlijke misser’. ‘Het gaat om een menselijke fout die vanwege ons vier-ogenprincipe de uitzending niet had mogen bereiken’. Er zal worden geëvalueerd en bekeken hoe zulke fouten in de toekomst kunnen worden voorkomen, aldus de hoofdredactie. ‘Dit had nooit mogen gebeuren. We willen de kijker excuses maken voor deze pijnlijke misser’.

Lees ook:
Keukenprins van RTL opnieuw naar Israël

Voor de tweede keer gaat Pluijm naar het heilige land om aldaar de Israëlische en Joodse keuken onder de loep te nemen. Bij zijn eerdere bezoek bezocht de tv-kok onder meer het cosmopolitische Tel Aviv. Tijdens deze nieuwe aflevering staat ‘streetfood’ centraal.

Categorie: | |

Home » Nieuws » RTL Nieuws door het stof door fout met spoor Auschwitz