De Joodse stem in Mokum: FVD – GK18

FvD
FvD.nl

De gemeenteraadsverkiezingen staan weer voor de deur. Net als vier jaar geleden voelt Jonet politieke partijen in Amsterdam, de gemeente met de meeste Joodse inwoners in Nederland, aan de tand over Joodse onderwerpen. In een serie van tien interviews is het vandaag de beurt aan het Forum voor Democratie (FVD). Namens deze partij spreekt de Amsterdamse lijsttrekker Annabel Nanninga.

Al jaren gaat de Joodse gemeenschap in Amsterdam gebukt onder de zware financiële lasten die de beveiliging van Joodse instellingen en ondernemingen met zich meebrengt. De gemeente vergoedt een deel, maar toch heeft de gemeenschap grote last van de miljoenen euro’s die ze moet betalen. Ziet uw partij het zitten als de gemeente alle onkosten vergoed?

“Het FVD vindt dat groepen waartegen een serieuze dreiging bestaat, met alle middelen beschermd dienen te worden. In het Amsterdam van 2018 zijn dat vooral de Joden en de LHBTI-gemeenschap. Het FVD is voor het maken van een gedegen risicoanalyse en het opstellen van een beveiligingsplan voor bedreigde groepen of personen, en sowieso in algemene zin zijn wij voorstander van veel meer geld en aandacht voor veiligheid. Wij willen duizend extra rechercheurs en agenten in de stad, onder meer omdat Amsterdam permanent tot wel anderhalf keer meer mensen herbergt dan haar inwonertal. Specifiek voor de beveiliging van Joden zullen wij ons hard maken voor het betalen van de kosten door gemeente en Rijk.”

Het antisemitisme neemt volgens vele Joden en niet-Joden in de hoofdstad zichtbaar toe. Zo werd het kosjere restaurant sinds december drie keer aangevallen en waren andere Joodse instellingen het doelwit van vandalisme met een anti-Joodse inslag. Ook durven sommige Amsterdamse docenten onderwerpen zoals de Sjoa en de Jodenvervolging niet aan te snijden tijdens lessen uit angst voor verhitte reacties van hun leerlingen. Wat gaat uw partij doen om het groeiende antisemitisme in Amsterdam in te dammen?

“Er zijn meerdere stappen vereist om dit probleem aan te pakken. Ten eerste de veiligheid, zoals ik daarnet al zei. Daarnaast is het nodig dat de politiek en de beleidsmakers ophouden met om de hete brij heen draaien: de komst van de islam naar Nederland heeft gezorgd voor een toename van antisemitisme. We gaan natuurlijk niet alle moslims verdacht maken en antisemitisme is niet exclusief een islamitisch probleem, maar laten we man en paard noemen: er zijn giftige onderstromen in de islamitische wereld die ook hier hun kwade werk doen. Radicale predikers en moskeeën waarvan we weten dat die zeer orthodox of zelfs radicaal zijn, moeten we monitoren op de inhoud van hun preken, een punt dat overigens genoemd staat in onze Agenda Deradicalisering. Imams die dingen roepen die niet door de beugel kunnen, moeten worden vervolgd en gebedshuizen waar dit gebeurt moeten worden gesloten. Ook clubs als BDS worden in sommige Duitse steden met succes aangepakt. Die aanpak gaan wij hier ook invoeren. Scholen die niet over de Holocaust kunnen onderwijzen dienen dit te melden en vanuit het ministerie en of de gemeente ondersteuning te krijgen. Daarnaast ziet het FVD het als haar taak om in politieke zin flink de trom te blijven roeren over dit onderwerp; als leider van de grootste partij in Amsterdam, Reinier van Dantzig van D66, een antisemitische aanslag door een Palestijn op HaCarmel in de schoenen van Donald Trump schuift, dan is het onze taak hem daar in de raad voor ter verantwoording te roepen.”

De samenwerking tussen Amsterdam en Tel Aviv, die sinds enige jaren bestaat, wil nog niet echt vlotten. Zo kiezen Israëlische bedrijven ervoor om met Rotterdamse in plaats van met Amsterdamse bedrijven in zee te gaan. Wat gaat uw partij er aan doen om de samenwerking te optimaliseren en zou het niet beter zijn te kiezen voor een volwaardige stedenband?

“Zolang het systeem van de stedenbanden bestaat is het FVD voor een stedenband met Tel Aviv. Amsterdam moet zich echter in meer opzichten dan alleen een min of meer symbolische band profileren als een stad met Joodse identiteit. In politieke zin zou het handig zijn om als gemeenteraadsfracties je niet te associëren met allerlei dubieuze ‘Israël-kritische’ of ‘antizionistische’ clubjes. Wij constateren een vermenging van zulke groeperingen met onder meer de anti-ZwartePiet beweging en ‘linkse’ groepen als de Internationale Socialisten en de Antifa, waardoor een ongrijpbaar soort antisemitisme steeds meer en een steeds versluierder soort gezichten krijgt. Dat het een partij als GroenLinks bestaat om botweg de zaal te verlaten als een Amsterdams burger komt spreken met een pro-Israëlisch betoog, is zeer beschamend. Zulk gedrag wordt kennelijk in de Amsterdamse politiek niet afgestraft. Zulk gedrag zal het FVD niet laten passeren.”

In Amsterdam-Zuid en de wijk Buitenveldert wonen relatief veel Joodse Amsterdammers. In hun dagelijkse leven lopen zij vaak aan tegen beperkingen, zoals het feit dat veel gebouwen geen sjabbat-lift bevatten of niet sjabbat-proof zijn. Ook is het parkeren rond Joodse instellingen op drukke dagen een probleem. Wat gaat u er aan doen om dit soort Joodse noden en voorzieningen te stimuleren?

“Wij kennen de scheiding tussen kerk en staat. Het faciliteren van een deel van zulke specifiek religieuze voorzieningen is geen taak van de gemeente. Wel kunnen we natuurlijk bij nieuwbouw van panden in die wijken meteen bepaalde eisen en wensen eventueel meenemen in het ontwerp, maar bestaande gebouwen aanpassen, is aan de bewoners zelf. Parkeren is wel degelijk een gemeentezaak. Het FVD zet in op veel meer ondergrondse parkeerplekken en grote garages aan de stadsranden, zodat bewoners en bedrijven op straat kunnen blijven parkeren. Bij parkeren rond Joodse instellingen speelt bovendien ook een veiligheidsprobleem, daar is het wenselijk om niet heel ver van het gebouw te kunnen parkeren of eventueel een parking direct onder het gebouw te hebben. Al het niet-bestemmingsverkeer zou in grotere garages elders moeten parkeren teneinde de parkeerdruk bij die locaties te verminderen. Wij zijn sowieso altijd meer voorstander van stimuleren dan faciliteren. Als nieuwe partij zijn wij volop in gesprek met allerlei groepen in de Amsterdamse samenleving om hun noden en wensen te inventariseren en wij nodigen iedere Amsterdammer met een initiatief of plan van harte uit dit met ons te delen.”

Het Forum voor Democratie komt op voor Joodse Amsterdammers, maar heeft ook last van vermeende racistische uitspraken, onder andere van uw teruggetreden gemeenteraadskandidaat Yernaz Ramautarsing. Ook kwam FVD-voorman Baudet in opspraak na een bezoek aan de vermeende antisemiet Le Pen senior. Hoe kunt u pro-Joods zijn wanneer uw partij met een dergelijk ‘racistisch’ imago kampt?

“Het is precies dat: imago. Baudet heeft jaren geleden de heer Le Pen weleens gesproken en dit wordt gretig uit zijn verband getrokken. In het verleden heb ik regelmatig off the record diners gehad met kopstukken uit onder meer de Turks-nationalistische hoek, om dezelfde reden dat Baudet tien jaar geleden met Le Pen wilde spreken: interesse in personen of denkbeelden. Zou een zinnig mens mij ooit verdenken van Turks-nationalistische sympathieën? De media en gevestigde politiek hebben er alle baat bij om oude uitspraken en ontmoetingen zonder enige context op te dienen als bewijzen voor racisme en wat dies meer zij. Als de kwestie rond de nare uitspraken van Ramautarsing iets bewijst, dan is het wel dat het FVD een uitstekend zelfreinigend mechanisme heeft: hij is – zoals u zelf stelt – teruggetreden. En anders nodigen wij u van harte uit ons partijprogramma te lezen. Want hoewel bevlogen, mondige, tegendraadse types zoals wij er misschien ooit onverstandige dingen uit flapten in het verleden, in ons programma ziet u dat het FVD een open, vrije, tolerante stad nastreeft waarin niemand wordt beoordeeld op zijn afkomst, huidskleur, geaardheid, geloof of sekse.”

Categorie:

Home » Achtergrond » De Joodse stem in Mokum: FVD – GK18