De leugenfabriek – column Paul Damen

Paul Damen, 2019 (bron: FB)

In geen enkele regio die ik bereisde wordt de kleine leugen zo enthousiast gebruikt als smeermiddel in de dagelijkse omgang als in het Midden-Oosten. Vanaf de meest onschuldige drogcomplimenten: wat heeft meneer een mooi pak aan, wat ziet zijn mevrouw er beeldschoon uit; tot verhaal op verhaal vanwege de verkoop, soek-na-soek, vertel me er niet van. Onze westerse, calvinistische blik begrijpt dat niet. We denken dat in Arabische landen de waarheid er niet toe doet, als het maar mooi verteld is. Een vooroordeel, al leverde die bloemrijke taal ook ‘1001 nachten’ op. Ja, het dagelijks leven is soms zo hard dat fantasie, aandikking, overdrijving, leugentjes dat leven draaglijk maken. Uiteindelijk blaffen de honden toch wel en trekt de karavaan voorbij.

Verzonnen volk
Maar te vaak zijn de leugens opzettelijk. Het Midden-Oosten mag dan, om met de Limburgse bard T. Hermans te spreken, een wereld zijn om ‘lief te hebben’, maar al te vaak schuilt daarachter een wereld van haat. Die haat vormt de kerncultuur van het verzonnen volk dat wij Palestijnen noemen. Een land gebaseerd op leugens, ooit in leven geroepen als Engels mandaatgebied, maar ook toen al grotendeels Joods bewoond. De ‘Palestijn’ als aanduiding voor een deel van de Arabieren kwam pas eind jaren zestig van de vorige eeuw in zwang. Voordien waren het gewoon Arabieren. En dus smokkelen die dat weg, en tooien zich met de naam ‘Filistijn’, afgeleid van een Griekssprekend, zeevarend importvolk waar ze geen enkel DNA mee gemeen hebben, en dat na Babylonische ballingschap langzaam opging in andere volkeren in de regio.

Originaliteit
Niettemin rechtvaardigen hun zelfbenoemde Arabische afstammelingen zo hun bestaan als volk. En een volk heeft een geschiedenis nodig, dus verzin je die. De meest groteske, zoals de Palestijnse Jezus, vallen meteen door de mand. Ja hoor: Jezus als orthodoxe Jood rond het jaar nul als lid van een pas driekwart eeuw geleden verzonnen volk. Palestina werd de Joden als scheldnaam opgelegd, als Syria-Palaestina verwijzend naar hun ergste vijanden, door de Romeinse keizer Hadrianus, om het Joodse Judea na een mislukte opstand definitief van de kaart te wissen. Zeshonderd jaar later arriveerden daar de Arabieren, en pasten tot op heden de lokale geschiedenis met terugwerkende kracht aan. Dat snap ik wel: wie zijn heilige boek baseert op een vrije bewerking van de Torah en het Nieuwe Testament kan toch nauwelijks van enige originaliteit beschuldigd worden.

Sinterklazië
Judea bestaat nog, en heet Israël. Daarom is die VN-claim op de Tempelberg als historische Arabische grond ook zo ridicuul: gebaseerd op de profeet Mohammed (vzmh) die daar geland zou zijn met zijn vliegend paard. Als iedereen die met een verzonnen vliegend paard over daken gaat, een land toegewezen krijgt, kan dezer dagen Nederland ook wel omgedoopt tot Sinterklazië.

Nakba
Wie keer op keer klop krijgt in conflicten, dekt dat toe met leugens. Dan zijn de kruistochten ineens Joods geïnspireerde veroveringstochten, en wordt je eigen aanvalsoorlog in 1947 tegen het prille Israël een glansrijke overwinning. Alleen moet je die dan niet ook ‘Nakba’, ramp, noemen want consequent liegen is wel een vereiste. Daar zijn Arabieren nooit sterk in geweest, zoals tijdens diezelfde oorlog in 1948 een massaslachting zou hebben plaatsgevonden in Deir Yassin. Een Arabisch dorpje aan de route naar Jeruzalem, waar Joodse strijders indertijd wellicht zwaar over de schreef gingen tegen burgers, maar dat door de Arabische propaganda werd aangedikt tot een massamoord om aan te tonen dat baarlijke duivel om de hoek loerde. Nou, dat lukte: men sloeg zo massaal op de vlucht dat Israëli’s in Haifa de vluchtende Arabieren bezworen te blijven, omdat zonder een haven iedereen honger zou lijden.

Kind doodgeschoten
Of neem het twintig jaar oude zogeheten ‘Al Doura-incident’, dat u kent van het iconische beeld van die vader die met zijn zoontje wegduikt ‘voor Israëlische kogels’. Die, weten we nu na uitputtend onderzoek, helemaal niet door de Israëli’s afgeschoten kónden zijn. De internationale pers hapte, manipuleerde en werd zelf gemanipuleerd. Dat het dode jongetje later levend opdook, maakte het verhaal ook niet sterker. Of het ‘bloedbad van Jenin’ van 2002, dat nooit plaatsvond maar werd opgepijpt door lokale VN-‘hulpverleners’ op basis van uitsluitend Arabische bronnen. Of die in 2014 op het Gaza-strand ‘door Israëlische kanonneerboten onder het oog van de internationale pers bewust beschoten jongetjes’ waarvan de waarheid nog steeds niet achterhaald is.

Leugens in gradaties
Vaak is het namelijk in scène gezette, platte pro-Palestijnse propaganda. Zoals de ‘9-11 munt’. Na de Zesdaagse Oorlog (1967) gaven Franse oorlogsvrijwilligers een herdenkingsmunt uit met een vliegtuig en twee thora-rollen erop. Nu is dat een ‘Israëlische munt die in 1968 al voorspelde hoe een vliegtuig dertig jaar later zich in de Twin Towers boorde.’ Leugens komen in gradaties. Als je na iemands dood zijn goede naam wilt redden, verzwijg je dat Arafat aan Aids overleed en verzin je dat hij is vergiftigd met polonium. Of frommel je recent weg dat de prominente Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat overleed in een Israëlisch ziekenhuis in Jeruzalem.

Rare vogels
Maar er valt ook te lachen. Met alle voor ‘de zionisten’ spionerende dieren kan met gemak drie Arabische versies van Artis gevuld. De vogel in Turkije met dat ringetje aan zijn poot met ‘Israël’. Een beest ‘met zéér grote neus’, volgens de lokale pers ‘zionistische eigenschappen’. Alleen: het betrof een bijeneter, een vink met relatief grote bek. In Saoedi-Arabië werd een manke gier gearresteerd die gewetenloos rondjes vliegend de Mossad ondersteunde. Aan zijn manke poot een GPS-zendertje – van de vogeltrek-volgers van de biologische faculteit van Tel Aviv, maar dát zei de de Saoedische krant Al Weeam er niet bij. Wél dat het perfide dier verdacht landde op het huis van een lokale sjeik, en ‘het agressieve karakter van de vogel en de vieze geur uit zijn bek het bewijs van een zionistisch complot’ leverden. In Soedan werd een collega-gier opgepakt met, volgens het Iraanse persbureau Tabnak, het geheimzinnige pootringnummer X63!

Kookpot
In Egypte beten Israëlische haaien bewust benen van toeristen af! Aldus, op 5 december 2010, niemand minder dan Said Mohammed Abdel-Fadil Shusha, gouverneur van de populaire badplaats Sharm el-Sheikh op de nationale Egyptische TV: “Mossad-haaien vielen vier toeristen aan!” Een medeplichtige eend werd aangehouden met een listig tussen de rugveren verstopt kastje, meldde het Egyptische Al-Ahram persbureau op 31 augustus 2013. Vrijgelaten, omdat het een Franse GPS-zender betrof, vloog het beest linea recta naar een Nijl-eiland waar het in de kookpot belandde. Iets wat Mossad-agenten zelden overkomt. Maar niets gaat de zionisten te ver! In Iran werden veertien voor Israël spionerende eekhoorns betrapt ‘voordat ze konden handelen, dankzij de alertheid van onze inlichtingendiensten’, aldus persbureau IRNA. Dagblad Trouw verwees daarbij naar de Duitsers die in 1908 duiven gebruikten om luchtfoto’s te maken en in WO2 vleermuizen leerden bommen mee te nemen.

Platte leugen
En dáár zit de makke. Niet de domheid is het probleem, maar de platte leugen die in het Westen voor zoete koek geslikt wordt – zelfs door Trouw. De jongeman met Downsyndroom, door Israëli’s ‘gearresteerd’ die ook nog zijn arm braken: elke paar maanden duikt die foto wel op. Allang duidelijk dat die de verwarde man door soldaten naar bekenden begeleid wordt. Die hem buiten beeld prompt een gipsarm omschoven voor de fraaie foto’s.

Foto’s ontmaskeren
Er zit daar ergens op die West Bank een leugenbureau volcontinu foto’s te bewerken. Vooral het persbureau ‘Quds’ is daar bedreven in. Kijk op de website Israellycool.com waar ze met eindeloos geduld dagelijks al die foto’s ontmaskeren. Van al die ‘settlers’ die onschuldige Arabieren aanvallen, die net buiten beeld hun kalasjnikov in de bosjes wierpen. Eind augustus: de neergeschoten biddende man bij de Al Aqsa-moskee. Maar wie Ivriet verstaat, hoort eerder buiten beeld de veiligheidstroepen schreeuwen dat hij zijn wapen moet weggooien. Eind september: de twee doodgeschoten vissers bij Gaza. Alleen was het de Egyptische marine die schoot. Quds rectificeert niet. Of, nog op 27 oktober, die ‘vrouwen, opgedreven door soldaten bij de Damascuspoort.’ Inderdaad: naast een groep gehoofddoekte vrouwen passeert een ongewapende soldaat. Da’s alles.

Joden en corona
Recent werd ook de grens tussen werkelijkheid en waan overschreden, toen Israël de schuld kreeg van de corona-epidemie. De Joden veroorzaakten immers in de Middeleeuwen de pest zoals nu de Israëli’s de corona. Volgens Coşkun Başbuğ op de Turkse nieuwszender A-Haber ontwikkelden ‘zionistische Joden’ het coronavirus ‘als biologisch wapen’. Op het Palestijnse online medium Donia Al-Watan wist columnist Assad al-Azzouni dat zo een complot van Israël en Trump werd ondersteund. Israëlische onderzoekers op zoek naar een vaccin bewezen enkel dat dat complot bestaat, aldus de Haagse, tot de islam bekeerde ex-PVV’er Arnoud van Doorn, die zich op Twitter afvroeg of hetzelfde Israëlische lab ‘toevallig’ ook het virus had uitgevonden. Sinds corona hangt aan elk bouwvallig bouwsel op de West Bank, door Israëli’s als illegaal omver getrokken, het bordje ‘corona onderzoekscentrum’. Misschien een tip als u zonder vergunning een dakkapel op uw huis zette?

Grens overschrijden
Leugens om je tegenstander in een kwaad daglicht te zetten, die snap ik nog. Maar kwaadaardige leugens om Joden bewust te raken in een open zenuw zoals de Sjoa, nee. Niettemin ‘promoveerde’ Palestijnenbaas Abbas in Moskou op een proefschrift waarin de Holocaust ontkend wordt. Van de Middeleeuwse fabels over kleuters slachtende Joodse matzebakkers naar ‘zionisten’ die mensen afmaken ‘om hun organen te oogsten voor transplantatie’ is maar een kleine stap. Desondanks figureert die fabel op talloze Arabischtalige websites, tot in ons land toe. Al die leugens zouden hilarisch zijn als ze niet zo haatdragend waren, bedoeld om de buren in zee te drijven.

Gewoon Toon
De al genoemde grote Limburgse filosoof T. Hermans schreef het al: ‘Dit is het paradijs / we hebben het paradijs in eigen hand / maar we kunnen het niet laten / af en toe elkaar te haten / en dan steken we ons paradijs in brand’. In Gaza gebeurt dat letterlijk en dagelijks. Al die energie, al die vindingrijkheid, al dat vernuft gestoken in zinloze pogingen de Joodse buren weg te jagen. Als al die energie was gestoken in een democratie, in een menswaardiger bestaan, zouden de buren pas écht goede buren kunnen zijn. Tot die tijd blijven alle leugens in leven.


Lees ook:
Waar zijn Gretta, Anja en Dries? – column Paul Damen
‘Hoe het met u is, geen idee, maar ik wil tegen het Joods nieuwjaar aan nog wel eens mijmeren over alle opponenten die zijn opgehouden, de Palestijnenfans die mij ontvallen zijn. Ja, ik weet wel dat voor vergeving wij Jom Kippoer hebben, maar dat is pas over een paar weken en mijn witte broek moet eerst in de was…’

Logo Maror.

Deze column is mede mogelijk gemaakt door Stichting Maror.

Categorie: |

Home » Nieuws » De leugenfabriek – column Paul Damen