Dé online community van Joods Nederland. 6 Heshvan 5779 · 15 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Denen klagen imam aan om anti-Joodse uitspraken

Het Openbaar Ministerie van Denemarken heeft een imam aangeklaagd die in zijn moskee en op bijeenkomsten verschillende antisemitische uitspraken heeft gedaan. De geestelijke met de naam Mundhir Abdallah, die predikt in de Kopenhaagse probleemwijk Norrebro, heeft vorig jaar hardop geschreeuwd dat alle Joden gedood moeten worden. Tevens vindt hij dat terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) opnieuw een islamitische staat moet oprichten. Deense onderzoeksjournalisten kwamen de preek op het spoor. Mogelijk kan Abdallah drie jaar gevangenisstraf krijgen, zo stelt het OM nu.

Met een zwarte vlag met de Shahada op de achtergrond verkondigde Abdallah in 2017 dat de Joden gedood moeten worden. De tekst is afkomstig uit de Hadith die deels gaat over de Dag des Oordeels en het lot van de Joden. “De Dag des Oordeels zal niet komen voordat de moslims de Joden hebben bevochten en vermoord,” riep Abdallah in een zaaltje in Kopenhagen. Hij werd betrapt door een verborgen camera die hem op het preekgestoelte filmde. Dit gebeurde op 31 maart 2017, toen hij een groep jongeren toesprak. Deense journalisten gingen naar de moskee, maar mochten niet naar binnen. Ze lieten de beelden van de imam aan jongeren zien die het gebedshuis bezoeken. Zij haalden hun schouders op.

De Joodse gemeenschap deed aangifte en het Deense OM stelde een onderzoek in. “Dit zijn serieuze verklaringen en ik denk dat het goed is voor de rechtbank om nu een kans te hebben om de zaak te beoordelen,” aldus de aanklager van het OM, Eva Ronne. Eerder al zijn de straffen voor haat zaaien in Denemarken verdubbeld. Mogelijk zal het OM drie jaar celstraf eisen.

In 2015 werd Kopenhagen opgeschrikt door een bloedige aanslag van moslimextremisten op een bijeenkomst in een café met een cartoonist. De tekenaar heeft kritiek op de islam en de profeet Mohammed, en dat mag niet volgens de extremisten. Later vond er een dodelijke aanval plaats in de synagoge van Kopenhagen waar een Joodse beveiliger werd gedood door een moslimterrorist. Als de beveiliger er niet had gestaan, waren er mogelijk nog veel meer dodelijke slachtoffers te betreuren geweest. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X